Archív

Német fotográfus kiállítása a kelet- és dél-kelet európai népekről

Gaudit

Frank Gaudlitz kilométerek ezreit tette meg Európa keleti és délkeleti vidékein, Romániában, Moldovában, Szerbiában és Magyarországon, hogy a helybéli embereket saját otthonukban, legszebb szobájukban, legjobb ruhájukban fényképezhesse le.

A kelet- és délkelet-európai népeket mutatja be Frank Gaudlitz kiállítása, a német fotográfus több mint 90 felvételéből csütörtökön nyílt tárlat a Néprajzi Múzeumban Budapesten.

A fotós kilométerek ezreit tette meg Európa keleti és délkeleti vidékein, Romániában, Moldovában, Szerbiában és Magyarországon, hogy a helybéli embereket saját otthonukban, legszebb szobájukban, legjobb ruhájukban fényképezhesse le. 2006 és 2008 között, a Casa mare (nagy tér) projekt keretében azokat az európai területeket utazta be, ahol különböző etnikumok élnek együtt – tájékoztatta szerdán az MTI-t a múzeum.

Erdélyben románokat, németeket, magyarokat és cigányokat, Dobrudzsában törököket, tatárokat, muszlim cigányokat, aromunokat, németeket, lipovánokat és ukránokat, Magyarországon a magyarok mellett székelyeket, németeket, hollandokat, horvátokat, szerbeket és cigányokat, Moldovában román moldvaiakat, oroszokat, gagauzokat, a Vajdaságban szerbeket, horvátokat, szlovákokat, németeket, magyarokat, ukránokat és cigányokat fényképezett.

Frank Gaudlitz járt falvakban és városokban, mindenhol egészalakos, színes felvételeken örökítette meg azokat a különböző korú, képzettségű, társadalmi helyzetű és vallású embereket, akikkel találkozott. A felvételek a kölcsönös bizalomra épültek és a lakásokban, a legszemélyesebb életterekben készültek.

A fényképeken különleges jelentőséget kapott a „tisztaszoba”, az a tér, amelyet csak ünnepi alkalmakkor használnak, és amely a kulturális identitások anyagi lenyomata is egyben, így a szőnyegek, a szentképek, a függönyök és a családi fotók elrendezése. Ezekben a különös forma- és színvilágú helyiségekben készültek az ünnepi ruhás felvételek. A Casa mare projektben a fotós nem váratlanul kapta lencsevégre a szereplőket, azok tudtak érkezéséről és volt idejük felkészülni.

Kelet-Európa kulturális és etnikai geográfiája nem követi a politikai határokat, a Casa mare képei pedig nem veszik figyelembe a nemzetállamok határait, hiszen Európának ezt a részét az etnikai változatosság és a kulturális sokszínűség jellemzi.

Frank Gaudlitz fotói a hagyomány és modernitás bonyolult viszonyáról, a kulturális identitás és a változás sokféleségéről adnak képet a mai Európában – olvasható a múzeumi közleményben.

A kiállítás létrehozásában részt vett a berlini Európai Kultúrák Múzeuma mellett Kelet-közép- és Délkelet-Európa Koordinációs Központja, a kurátor Beate Wild, társkurátor Csorba Judit és Szeljak György volt.

A Casa Mare – Frank Gaudlitz fényképei című fotókiállítás október 26-ig tart nyitva a Néprajzi Múzeumban.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top