Archív

In memoriam Agota Kristof – Emlékest és kísérleti bemutató Kőszegen

gota Kristof

Kristóf Ágota (Agota Kristof) Egy elsurranó patkány című darabját mutatják be pénteken, a Kossuth-díjas írónő halálának első évfordulóján Kőszegen, az egykori téglagyár barakkjában.

A kísérleti bemutató előadással egybekötött emlékest a Kőszegi Várszínház, a Gergye Krisztián Társulat és a Nemzeti Színház közös produkciója. Az esten elhangzik Bódis Kriszta Kristóf Ágotához írt Ötödik part című műve és Térey János Köztisztaság tér című verse is – mondta el Gergye Krisztián, a darab rendezője az MTI-nek.

Felidézte, hogy tavaly július 27-én, Kristóf Ágota (1935-2011) halála napján Gergye Krisztián Társulata Feltépett múlt címmel passiójátékot (kísérleti táncjátékot) mutatott be a határ menti városban. A kőszegi születésű táncos-koreográfus számára ez olyan jel volt, ami arra ösztönözte, hogy kapcsolódási lehetőséget keressen a kőszegi kötődésű világhírű írónőhöz.

Kristóf Ágota gyermekkorának nagy részét Kőszegen töltötte. Férjével és néhány hónapos kislányával 1956-ban Svájcba emigrált, családjával Neuchatelben telepedett le. Regényei, novellái és drámái a világ minden táján – Japánban, Kínába és Koreában – ismertek, de a világhírű írónőt Magyarországon viszonylag későn fedezték fel – jegyezte meg Gergye Krisztián.

Kristóf Ágotának korábban magyar nyelven is jelentek meg versei, de az emigrációt követően francia nyelven írta meg műveit. Az Egy elsurranó patkány – a rendező szerint az egyik „legsúlyosabb” drámája – a Cartaphilus kiadásában megjelent, Mindegy című kötetben olvasható Takács M. József fordításában.

Kristóf Ágota drámájában az elhallgatás, a kimondott szavak mögött rejlő gondolatok legalább olyan fontosak, mint az elhangzott mondatok – mutatott rá Gergye Krisztián, hozzáfűzve, hogy „ösztönből” igyekszik olyan prózai művet választani, amely speciális, már-már táncos előadásmódra is lehetőséget ad.

Az előadás a helyszínválasztás miatt is rendhagyónak számít: a drámát a „határhelyzetre kiélezve” kipróbálnak egy új dramaturgiát is. A rendező-koreográfus kettéválasztotta a produkciót, így mintha két színpad lenne, két oldalról lehet nézni az előadást. Véletlenszerűen elválasztják a nézőket egymástól, más mondatok hallatszanak az egyik és megint mások a másik oldalon. Ezzel a dramaturgiai megoldással választ kaphatnak arra a kérdésre is, hogy az elhallgatások, az átszűrődő információk hogyan műkődnek a XXI. században – hangsúlyozta Gergye Krisztián, aki egyben koreográfusa és látványtervezője is az előadásnak.

A rendező szerint egyébként egymástól elválasztott terek vannak a hetvenes években íródott műben is. Az Elsurranó patkány történelmi, politikai színjáték a vasfüggöny időszakából. Kristóf Ágota a drámában kerüli ugyan a konkrét kort és a politikai helyzetet, de a művében erőteljes utalások vannak arra, hogy a kommunista rezsim idején játszódik. A darab párhuzamosan egy börtöncellában és egy nappaliban játszódik, mintha egy házi őrizetbe vett bíró utolsó estéjét láthatná a közönség – mondta a rendező.

A produkcióban Hollósi Frigyes, Makranczi Zalán, Gergye Krisztián, Marton Róbert, Murányi Tünde, Bánfalvi Eszter és Szatory Dávid szerepelnek.

Az Egy elsurranó patkány című előadást október 14-én, a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében mutatják be.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top