Archív

Először magasabb a nők IQ-ja, mint a férfiaké

hlye pasi

James Flynn kutató az eredményeket könyvben fogja publikálni, de egyelőre nem tud magyarázatot adni a trendre.

Az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztek évszázados történetében először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké – közölte James Flynn, a teszttel foglalkozó új-zélandi kutató.

Amióta az intelligencia ily módon való tesztelése 100 éve megkezdődött, a férfiak mindig magasabb pontszámot értek el, a különbség általában öt pont volt.

Néhány éve azonban szűkülni kezdett a rés a férfiak és a nők IQ-ja között, az idén pedig előztek a nők – adta tudtul Flynn, aki a téma szakértője az új-zélandi Otago Egyetemen.

„Az elmúlt 100 évben a férfiak és a nők IQ-ja is emelkedett, de a nőké gyorsabban” – idézte őt a brit Daily Mail. A kutató, aki a tavalyi eredményeket könyvben fogja publikálni, nem tud magyarázatot adni a trendre, ehhez szerinte még további adatokra van szükség.

Flynn az IQ-t mérő vizsgák eredményeit Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról, Argentínából és Észtországból gyűjtötte össze. A nők az utóbbi három országban szerepeltek jobban, mint a férfiak, de a teljes átlagot tekintve is megelőzték a másik nemet. (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2173808/Women-overtake-men-IQ-tests-time-100-years-multitasking.html)

Forrás: MTI

{jcomments on}

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor szerint:

    A nők, azon élenjárók, akik mellé léptek!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top