Archív

A sivatagi egér esete a mustárolajbombával

Ochr6

A fifikás bokor megtanult védekezni a rágcsálók ellen.

Az izraeli Negev-sivatag igencsak gyér növényzete között a bokrok bogyói ínyencfalatnak számítanak az egyiptomi tüskésegérnek. Az Ochradenus baccatus nevű bokor azonban megtanult védekezni a rágcsálók ellen: amint ráharapnak termésére, erős mustárolaj képződik, amely elveszi az étvágyukat.

Válaszul erre az egerek megtanulták, hogyan válasszák le a gyümölcshústól, és miként köpjék ki a magokat – írták izraeli és amerikai kutatók a Current Biology című folyóiratban.

Az egér viselkedése végeredményben a növénynek is kedvez – magyarázta Michal Samuni-Bland, a haifai Technion-Israel Institute of Technology kutatója. A kiköpött magok ugyanis a laboratóriumban kicsíráztak, méghozzá kétszer olyan gyorsan, mint a gyümölcs belsejében maradt társaik. A növény tehát az eredetileg magevő rágcsálót magterjesztővé szelídítette – összegezték eredményeiket a kutatók.

A kutatók ugyanakkor kimutatták azt is, hogy a kiköpött magok egy részét néhány óra elteltével más egerek elfogyasztották – a gyümölcshús eltávolításával ugyanis az első egér hatástalanította a mustárolajbombát.

Olyan kísérleteket is elvégeztek a laboratóriumban a szakemberek, amelyek során a bogyókban a mustárolaj aktiválásáért felelős enzimet kiiktatták. Az állatok így a bogyók mintegy húsz százalékát hagyták érintetlenül, míg a működő enzimmel több mint hetven százalékukat egészben kiköpték.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top