Archív

Szabadtéren is bemutatják a Toldi című zenés költeményt

toldi

A darabhoz egyedi muzsikát komponált a Ghymes együttes tagja, Szarka Gyula.

Szabadtéren is bemutatja az ExperiDance társulat a Toldi című zenés költeményt. Arany János művének színpadi változatát, amely a fiúból férfi válás útját helyezi a középpontba, Székesfehérvár belvárosában láthatják az érdeklődők augusztus közepén.

Vona Tibor, az ExperiDance ügyvezető igazgatója az előadást beharangozó keddi székesfehérvári tájékoztatón kiemelte, hogy az augusztusi fellépés nemcsak a szabadtéren lesz az első, hanem a produkció elsőként hagyja el a fővárost is. Hozzátette, szeretnék később a darabot elvinni Erdélybe, Felvidékre és más vidéki városokba is.

„Azt hiszem, a mai fiatalok előtt nincsenek igazi férfiideálok. Toldi ilyen, ezért vele szeretnénk megteremteni az új magyar férfiideált, akivel könnyű azonosulni” – hangsúlyozta a produkcióról Román Sándor koreográfus.

Cser-Palkovics András polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a színházélmény mellett az előadást befogadó környezetre is érdemes lesz figyelni. „Történelmi helyszínen járnak majd a nézők, hiszen itt koronázták meg és temették el I. Nagy Lajos királyt, akinek lovagi udvarát, annak műveltségét Arany János a Toldi-trilógiában megjeleníti” – fogalmazott.

A Toldit két estén, augusztus 11-én és 12-én mutatják be Székesfehérváron, mindkét előadás este fél kilenckor kezdődik. A Városház téren felállítandó nagyszínpad előtti nézőtéren esténként nyolcszázan férnek majd el.

Arany János Toldi című művét március 23-án mutatták be a budapesti RaM Colosseum színpadán a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A darabhoz egyedi muzsikát komponált a Ghymes együttes tagja, Szarka Gyula, aki három éve már egy egész lemezre való dalt készített Arany János 1846-ban írt műve alapján.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top