Archív

Ian Anderson (Jethro Tull): a sztori Budapesten folytatódik

Anderson

Több mint negyedszázada visszajáró vendég Budapesten Ian Anderson: a legendás brit progresszív folk rock zenekar, a Jethro Tull frontembere.

Anderson

Több mint negyedszázada visszajáró vendég Budapesten Ian Anderson: a legendás brit progresszív folk rock zenekar, a Jethro Tull frontembere.

Az MTI-nek adott exkluzív interjúban mesélt a régi történetet folytató friss konceptlemezéről, amelyet augusztus 26-án a Budapest Kongresszusi Központban is bemutat együttesével.

Ian Anderson fuvolás-énekes negyven évvel a Jethro Tull 1972-ben megjelent lemeze, a Gerald Bostock nevű kisfiú történetét elmesélő Thick as a Brick (TAAB) után idén tavasszal elkészítette annak folytatását. Mostani turnéján mindkét anyagot teljes egészében előadja csapatával.

„Régóta izgatott, hogy megvizsgáljam, milyen lehetőségeket tartogat az élet számunkra a gyerekkortól kezdve a felnőtt, majd idős évekig. Mindannyian folyton választások előtt állunk, de meg is változtathatjuk korábbi döntéseinket. A sors azonban mintha egy előre elrendelt irányba tolna bennünket. Ki tudja? Én magam sem, de szórakoztató volt elképzelni mindezt” – mondta Ian Anderson.

A Thick as a Brick 2 – Whatever Happened to Gerald Bostock? című új anyag Anderson által írt szövegeiben a napjainkra 50 évessé váló főhős életének lehetséges útjai villannak fel mint befektetési bankár, homoszexuális hajléktalan, Afganisztánban harcoló katona, evangélikus prédikátor, illetve sarki fűszeres.

„A legvalószínűbb persze az átlagember, a sarki boltos, hiszen legtöbbünk élete nem bővelkedik nagy változásokban. A végén meg mindannyian bekerülünk abba a bizonyos fadobozba, a földbe ásott lyukba vagy egy kupac szürke hamuvá válunk. Bármik is voltunk életünkben, a vége ugyanaz” – fejtette ki a zenész, aki az album borítójának és füzetkéjének dizájnját az 1972-es nyomtatott vidéki lapról egy mai kisvárosra jellemző internetes híroldalra változtatta. „A sztorik, amelyek ezen olvashatók, megtörtént eseteken alapulnak, persze belevittem némi paródiát, túlzást és szürrealitást”.

Ami a zenét illeti, Anderson a Jethro Tull első igazi klasszikus progresszív rockalbumaként nyilvántartott negyven évvel ezelőtti lemez hangzásából indult ki a folytatás elkészítésekor.

„A Thick as a Brick értékeitől nem akartam elszakadni, ez bizonyára érezhető az új anyagon is. A Hammond orgona, a Gibson Les Paul gitár, a Fender Jazz basszusgitár, a Glockenspiel xilofon – mint amikor egy festő a kedvenc ecseteit használja, mégis más és más képeket alkot velük” – mondta Ian Anderson.

Mint megjegyezte, bár a Jethro Tull-lal 1972 óta nem játszotta élőben a Thick as a Brick anyagát – „ez számunkra és a közönségnek egyaránt túl nehéz lett volna” -, most érdemesnek látta újra elővenni és megtanulni a régi számokat, együtt az újakkal. „Nem kis feladat, de egy két éven át, egészen 2013 őszéig tartó turné során mindez élvezetessé válik”.

Egy kérdésre válaszolva Anderson kitért arra, hogy bár az új lemezt nem Jethro Tull, hanem Jethro Tull’s Ian Anderson néven jegyzi, a stúdióban és a koncerteken is azok játszanak, akik az elmúlt években a Jethro Tull tagjaiként zenéltek.

„A negyven évvel ezelőtti Jethro Tullt lehetetlen lett volna feltámasztani, mivel az akkori felállásból hárman már nem játszanak hangszereiken. Egyedül Martin Barre gitáros maradt meg állandó zenésznek, de vele is éppen szünetet tartunk a közös munkában az egyéb projektek kedvéért. A jelenlegi TAAB-show-k az én nevem alatt futnak” – idézte fel Ian Anderson.

A Jethro Tull-lal Anderson már hétszer koncertezett Magyarországon: először 1986-ban, fellépett 1994 augusztusában a második Sziget fesztiválon, azaz a Eurowoodstockon, legutóbb pedig 2010 júliusában a paksi Gastroblues Fesztiválon. Mint az MTI-nek elmondta, az említett 1986-os fellépés utáni reggelen írta a Budapest című Jethro Tull-számot.

„Az igazi woodstocki fesztiválon 1969 augusztusában nem léptünk fel, bár hívtak minket játszani. Azért mondtam nemet, mert nem túlságosan szerettem a meztelen, drogos hippiket, inkább New Yorkban maradtunk, megettünk egy szendvicset egy presszóban és korán lefeküdtünk. Egy évvel később viszont felléptünk a Wight-szigeti fesztiválon, amely szintén nagyszabású volt, de az sem jött be túlságosan. Sokkal jobban tetszett a montreux-i dzsesszfesztivál, ahol most július 1-jén játszottunk és senki nem vette le a ruháját. Az én koromban ez már elengedhetetlen” – szögezte le.

A most 64 éves Ian Anderson 1968-ban alakította a Jethro Tullt, amely stílusát a rock, a dzsessz, a kelta és az angol népzene különleges elegyéből alakította ki. Az együttes több mint háromezer fellépésen van túl a világ negyven országában, lemezeik több mint 60 millió példányban keltek el.

Anderson mostani turnézenekarában David Goodier basszusgitározik és bőgőzik, John O’Hara billentyűs hangszereken játszik és tangóharmonikázik, Florian Opahle gitározik, Scott Hammond pedig dobol és ütőhangszereken játszik. A fuvolás a Jethro Tull mellett több szólólemezt is készített, és több koncertet adott saját név alatt az elmúlt években. Ilyen lesz a mostani is, ugyanakkor az új lemezt a Jethro Tull jelenlegi felállása (Anderson, Goodier és O’Hara mellett Martin Barre – gitár, fuvola és Doane Perry – dob, ütőhangszerek) jegyzi.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top