Archív

Örkény hónap a Hadik Ház júliusi programjában

hadik orkeny szorolap-1

A nyárra való tekintettel irodalmi programokkal ősszel jelentkeznek, addig viszont Örkény-hónapot tartanak a Kávéházban!

Örkény-sarok mellett, ahol vendégek kedvükre olvashatnak a szerző műveiből, július 18-án fiatal kortárs művészek alkotásaitmutatják bea Hommage á Örkény kiállításon. A Szatyor Bárban Popella Dóra kiállítás megnyitójával új videó alkotások kerülnek a Szatyor Plazmára. A galériában Ráskai Szabolcs installációit és képeit tekinthetik meg az érdeklődők a Crítica Negra című tárlaton.

HADIK KÁVÉHÁZ PROGRAMOK:

Kiállítás:

Július 15. Hegedűs János 30 Kortárs Szerző | 30 Portréfotó című kiállítása

Hegedűs János neve, a mai irodalmi, művészeti életben forgó alkotók, barátok számára egyaránt ismerős, kedves. Az alkotók portretizálása már régtől fogva az ábrázoló művészet egyik reprezentatív feladata. Nemes Z. Márió így ír Hegedűs férfi szerzőportréiról: ” itt nem elsősorban irodalmárok arcképeiről van szó, hanem egy irodalomról kialakított kép megjelenítéséről. A fényképek formailag híven követik a portré klasszikus felfogását. A mimikát és a direkt kifejezést nélkülöző arc kerül a középpontba, a test többi része nem zavarja meg a kép struktúráját: amit látunk, az a szellem tekintete, az a pillanat, ahogy a létrehívott szubjektum visszanéz a nézőre. A fekete-fehér technika és a drámai fényhatások rendkívül plasztikus hatást hoznak létre, mintha az arcok egzisztenciális színházában járnánk, ahol a megvilágított testfelületek örök harcot vívnak éjszakai oldalukkal. A vizuális konfliktus egy tragikus irodalomképet ír vissza az arcokba, a fejek saját fantomfejükkel kerülnek szembe, s ez a vívódás egy dosztojevszkiji szenvedéstörténet narratívájába ágyazódik.”

Július 18 18.00 Hommage á Örkény kiállítás megnyitó

„Ha nem szeretném kerülni a nagy szavakat, azt mondanám, embernek lenni: feladat. De én szeretem kerülni a nagy szavakat.” / Örkény István /

Szeretettel meghívjuk Örkény István tiszteletére rendezett kiállításra a Hadik Kávéházba! Az író születésének századik évfordulója alkalmából olyan munkák kerülnek bemutatásra, amelyeket a tömör megfogalmazással bíró egypercesek ihlettek. Ez a formanyelvi jellegzetesség csábító felhívás a képregényben és filmben gondolkodó alkotók számára, hogy új keretbe foglalják, ami eredetileg”csak” szöveg volt. Az újragondoláshoz csatlakozik a Hadik Kávéház mellett található Szatyor Bár és Galéria is, ahol egypercesekből készült rövidfilm lesz látható a kiállítás ideje alatt.

A kiállítást megnyitja: Jáger Attila

Kiállítók: Popella Dóra, Remsei- Kovács Nóra, Vincze Nóra, Jáger Attila, Kondor Tamás, Tebeli Szabolcs

A megnyitón Popella Dóra Örkény videóját is leveítjük.

Kiállítás megtekinthető: Július 18- szeptember 2-ig

Szatyor bár és galéria programjai:

Kiállítás:

Ráskai Szabolcs legújabb képei, melyeket a Rejtjelek cím alatt gyűjtött össze és állított ki, a hiány erős jeleivel dolgoznak, sőt, mintha maguk is bizonyos fokig ilyen hiányjelekként értelmeznék önmagukat. A Rejtjelek képanyaga meglehetősen ökonomikusan bánik a felhasználandó eszközökkel, a fekete és a fehér dominanciáját csak néhol bontja meg egy-egy berendezés, tárgy váratlan színe, mintha valami ismeretlen, de bármikor bekövetkezhető veszélyre hívná föl ezzel a kép a figyelmünket. Ugyanígy kideríthetetlen, hogy miféle jeleneteket, illetve legtöbbször jelenetek utóéletét látjuk, mégis az emberi cselekvések alapvető kiismerhetetlenségének és lényegi értelmetlenségének a finom jelzései érhetők tetten Ráskai Szabolcs grafikáin. – Krusovszky Dénes

A kiállítás megtekinthető: 2012. június 22. – augusztus 26.

Július 3. 19.00 Popella Dóra videó kiállítás megnyitó a Szatyor Plazmán

A Mome mester szakos média designer hallgatója. Szakmai érdeklődési területei: mozgókép – animáció készítés, fotográfia, tervező grafika, interaktív installáció, illusztrálás, festés.

Videók:

Szombathely01’ 27’’ Pixilláció – Totál Szombathely Videópályázaton ‘08, Kísérleti Film Kategóriában 1. helyezést kapott.

The Story02’ 19’’ Animáció Terry Gilliam munkája alapján – Totál Szombathely Videópályázaton ‘09, Animációs Film Kategóriában Különdíjat kapott.

Fahrenheit 45101’ 40’’ A Fahrenheit című filmhez készült főcím. A film témájához illeszkedő analóg módon készült videó

Makro Forest01’ 17’’ Sound desing, Purcell Fantázia F2 Major c. zenéjére készült etűd. A makró felvételekből álló videó a zene hangulatát igyekszik tükrözni.

A videók megtekinthetők: 2012. július 3.- szeptember 3.

Zene:

Hétköznap 20 órától hajnali 1-ig a Fúzió Rádió DJ-i szolgáltatják a zenét a Szatyor Bárban a rádióban megszokott színvonalon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top