Archív

Ady Endre új színdarabban

ady

Ady Endre a hőse és vesztese Zelei Miklós: Situs inversus. Az Isten balján című egyfelvonásosának.

A Békéscsabai Jókai Színház felolvasószínházának bemutatója a Szarvasi Vízi Színház színpadán 2012. július 12-én, csütörtökön este 8-kor, majd Békéscsabán a Jókai Színházban július 26-án, csütörtökön este 8-kor.

A darabot felolvassa: Katkó Ferenc, a Jókai Színház művésze. Rendezte: Kolti Helga.

Írta: Vass Jenő

Ady Endre a hőse és vesztese Zelei Miklós: Situs inversus. Az Isten balján című egyfelvonásosának. A címhez magyarázat is tartozik. Situs inversus: orvosi kifejezés, a belső szervek elhelyezkedésének fordított (tükrözött) állapotát jelenti, amikor a magzati fejlődés folyamatában a jobb oldalra kerül (ott marad?) a szív. Ritkán fordul elő és nem tekinthető betegségnek.

A Situs inversus. Az Isten balján című dráma Ady Endréje a Ceaşescu-korszakban Romániából, konstancai kényszerlakhelyéről települ át álházassággal Magyarországra, Budapestre. Célja Párizs, ahová azonban nem jut el.

A darab (ahogy szerzője meghatározza: közösségi mono – sztereóban) egyik érdekessége, hogy ketten játsszák, de tizenegy szerep van benne. Ady ugyanis nemcsak a saját, hanem környezetének szerepeit is eljátssza: így ő Léda, a szekus Grama ezredes, a szerkesztőség két biztonsági őre, ő Kitti, az álfeleség, ő a tömbházgondnok, a frakcióvezető-helyettes, ő a pénzemberekkel tárgyaló Babits Mihály, illetve a háromperhármas Garami ezredes is. A második szereplő a színház marketing menedzsere, ő lesz Ady végzete, így csak a darab végén jelenik meg. Róla nem is árulunk el többet.

Zelei drámája a Békéscsabai Jókai Színház, a Magyar Írók Szövetsége és a Bárka folyóirat 2012-es egyfelvonásos drámapályázatára született. A pályázatra 175 mű érkezett Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről. A zsüri – Czitor Attila színész; Darvasi Ferenc kritikus, szerkesztő; Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus; Kara Tünde színész; Kovács Frigyes rendező; Seregi Zoltán rendező; Zalán Tibor író, dramaturg – az eredetileg tervezett 12 helyett 13 nyertes művet választott ki és ráadásként hozzátette a XVII. Magyar Drámaíró Verseny győztes munkáját, Egressy Zoltán: Idestova hatvan című darabját. A nyertes darabokat mutatják be a felolvasószínházi programban. Illetve Egressy Zoltán munkája megkapta a rádiójáték formájában történő bemutatás lehetőségét.

Az egyfelvonásos drámapályázat nyertesei: Balogh Róbert: Távol; Csikós Attila: Trió; Elek Szilvia: Pillangók; Horváth Péter: Római rögtönzés; Juhász István: Hölgyválasz; Kiss Judit Ágnes: Kvintett; Podmaniczky Szilárd: Próbafeltámadás – Feltámadáspróba; Pruzsinszky Sándor: Megérkezés Totoposzba; Reiber Gabriella: Doktor úr, kérem; Sultz Sándor: Megyünk haza; Végh Attila: Oidipusz megkísértése; Vörös István: Hétfői farkasok; Zelei Miklós: Situs inversus. Az Isten balján.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top