Archív

Peter Hook könyvet írt a Joy Divisionről

Joy division

A Joy Division 1980. május 2-án a birminghami egyetemen lépett fel utoljára. Az akkor már jó ideje epilepsziával küzdő 23 éves énekes, Ian Curtis két héttel később felakasztotta magát.

Könyvet írt a Joy Divisionről Peter Hook, az egykori legendás manchesteri posztpunk zenekar basszusgitárosa: az Unknown Pleasures (Ismeretlen örömök) című kötet szeptemberben jelenik meg Nagy-Britanniában.

„Az elmúlt három évtizedben a Joy Division a zenei kultúra fontos részévé vált. Számos könyv és film született a zenekar történetéről, de az igazságot csak mi tudjuk, akik ott voltunk. A könyvben benne lesznek a barátságok, a kilépések, a próbák, a lemezfelvételek, akárcsak Ian Curtis öngyilkossága és annak hatása” – írta honlapján (www.peterhook.co.uk) a basszusgitáros.

Peter Hooknak ez a második könyve lesz; 2009-ben az egykori manchesteri klub, a Hacienda történetét írta meg. A Simon & Schuster kiadó gondozásában utcára kerülő Unknown Pleasures című új munkája 336 oldalas és számos eddig publikálatlan fotót tartalmaz.

Az Unknown Pleasures az 1977-től 1980-ig létezett Joy Division első stúdióalbumának címe volt. A manchesteri Joy Division (Ian Curtis – ének, szövegek; Bernard Sumner – gitár; Peter Hook – basszusgitár; Stephen Morris – dob) kezdetben nyers punkzenét játszott, a stílus 1979-re csiszolódott jelentősen. Az Unknown Pleasures című anyagot az észak-angliai város egyik független kiadója, a Factory Records jelentette meg 1979 júniusában, és a lemezzel a zenekar azonnal kivívta a szakma elismerését: a sötét tónusú, lüktető zenét, amelyet Sumner csengő gitárjátéka, Hook szokatlan basszusdallamai és Morris sokszínű dobjátéka mellett a Martin Hannett producer által kreált zörejek alakítottak, Curtis hideg és komor éneke, irodalmi mélységű, elgondolkodtató szövegei tették teljessé.

A Joy Division 1980. május 2-án a birminghami egyetemen lépett fel utoljára. Az akkor már jó ideje epilepsziával küzdő 23 éves énekes, Ian Curtis két héttel később felakasztotta magát. A Closer című második album, amely egy kiforrott együttes munkája, már posztumusz jelent meg 1980-ban. A szintén posztumusz Love Will Tear Us Apart című kislemez-dalt az elmúlt három évtizedben olyan előadók dolgozták fel, mint a Cure, Paul Young, a Simple Minds vagy a Nouvelle Vague.

A megmaradt három tag Curtis halála után néhány hónappal New Order néven folytatta tovább, és zenéjében, szövegeiben egyaránt egy könnyebben fogyasztható, bár színvonalas irányt választott – nagy sikerrel. A New Order – két nagyobb szünet után – jelenleg is aktív, Peter Hook azonban 2006 óta nem vesz részt a zenekar tevékenységében, The Light nevű formációjával viszont kizárólag Joy Division-számokat játszik.

A tervek szerint a basszusgitáros októbertől egy „beszélgetős-aláírós” turnén népszerűsíti könyvét.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top