Archív

Elkészültek Bartha Ernő szénaszobrai az olimpiára + videóinterjú

sznaszobor

A Kolozsvár közelében lévő magyarfenesi birtokán mutatta be a londoni olimpia idején a brit főváros közterein látható szénaszobrait Bartha C. Ernő képzőművész.

A londoni nyári olimpiai játékokkal párhuzamosan szervezett „kulturális olimpián” a részvétel jogát pályázat útján nyerte el a kolozsvári szobrászművész. A Román Kulturális Intézet mintegy 130 pályamunka közül választotta ki a három nyertest, amelyek egyike Bartha C. Ernő Nature in the City (Természet a városban) című projektje volt.

A művész három monumentális méretű szénaszobrát állítja ki a brit fővárosban. A 11,5 méter hosszú Időspirált a Pleasure Gardenben, a 7,5 méter magas Felhőkarcoló, illetve a Madár című alkotást a Victoria Parkban láthatja a közönség, utóbbi kettő a víztükörre kerül. Az Időspirálnak úgy próbált olimpiai jelleget adni a művész, hogy a kapu formájú műbe mozgásérzékelőt szerelt, amely hangfelvételek lejátszását indítja. A kapun áthaladók egykori olimpiai közvetítések részleteit hallhatják.

Bartha C. Ernő a megyerfenesi sajtótájékoztatón elmondta, hogy azokban a szerves forma találkozik a szerves anyaggal. Hangsúlyozta: nem tartja tragédiának, hogy a múlandó világban alkotásai is múlandóak. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha vigyáznak rájuk, tíz vagy akár húsz évig is megőrzik alakjukat. A művész bevallotta, hogy a Londonban látható munkák elkészítése nehéz feladat elé állította: statikusoknak kellett kiszámítaniuk, milyen vázszerkezet szükséges ahhoz, hogy a műveket ne ragadhassa el a szél, és ellenálljanak a londoni időjárási viszonyoknak. Még szénamintát is kellett küldenie, hogy az alapján szabják meg a tűzvédelmi követelményeket. A szobrokat végül a helyszínen fogják tűzvédelmi permettel ellátni.

A művek és a természet viszonyáról Bartha C. Ernő elmondta: akkor volt a legboldogabb, amikor egy korábbi kiállítása alkalmával egy tehén kezdett legelni a munkáiból. „Öröm volt látni, hogy emészthető a művészetem!” – jegyezte meg.

A három monumentális szénaszoborral az elkövetkező napokban indul el egy kamion Londonba. Azokat július 20-án állítják fel a kiválasztott helyeken, és az olimpiai játékok alatt végéig ki lesznek állítva. A művésznek nem áll szándékában hazahozni műveit.

Bartha C. Ernő szénaszobrait a budapesti Millenáris Parkban is láthatta a közönség a 2008-as tavaszi fesztivál ideje alatt.

MTI Fotó: Gazda Árpád

Interjú Bartha Ernővel az Erdélyi figyelő jóvoltából:

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top