Archív

Dallammá alakították a csillagok fényét egy alternatív reggae-együttes számára

csillag

Választásuk elsőként egy kettős csillagrendszerre, a Kepler 4665989-re esett.

A Georgiai Egyetem szonifikációs laboratóriuma az amerikai bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler adatait használta fel. A 2009 márciusában felbocsátott műhold több mint 150 ezer csillagot figyel folyamatosan, fényükben regisztrálva a parányi elhalványulásokat, amelyeket a távoli napok körül keringő bolygók okoznak. Eddig az űrteleszkóp 2300 jelöltet fedezett fel, amelyek túlnyomó többségéről a szakemberek meggyőződése szerint bebizonyosodik, hogy bolygó – olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

„A szonifikációs laboratórium rendkívül sok felkérést kap arra, hogy hanggá alakítson tudományos eredményeket, ám az Echo Movement együttes kívánsága, amely egyik dalukba a +szférák zenéjét+ akarja beépíteni, valóban egyedülálló” – hangsúlyozta az interdiszciplináris kutatócsoportot irányító Bruce Walker professzor. Hozzátette: nem túl gyakran kapnak lehetőséget, hogy segítsenek egy égi csillagnak a zeneszerzésben.

Mint kifejtette, lehetséges módosítani a hangmagasságot, a tempót, a ritmust, az Echo Movement együttes viszont az adatokhoz „hű”, kész dallamot akart.

Az instrukciók alapján a kutatók a Kepler megfigyelései közül válogattak. Választásuk elsőként egy kettős csillagrendszerre, a Kepler 4665989-re esett, amelynek tagjai rendszeres időközben elhalványulnak és kifényesednek, ahogy a rendszer napjai egymás körül keringenek. Az adatokat a szonifikációs laboratórium által kidolgozott szoftver, a Sonification Sandbox segítségével alakították át, amiből az együttes egy négyeshangzatot komponált.

A kutatók ezután egy másik kettőscsillag, a Kepler 10291683 katalógusjelű rendszer adatait használták fel, hogy tremolóeffektust adjanak hozzá a kompozícióhoz, ennek köszönhetően természetesebbé vált a hang. Végül megszületett a 6 másodperces dallam, amely beépül az együttes szeptemberben bemutatandó új dalába.

A Georgiai Egyetem tudósai az eredményekről a nemzetközi szonifikációs konferencián (ICAD, International Conference on Auditory Display) számolnak be, amelyet június 18. és 21. között tartanak Atlantában.

A szonifikáció egy viszonylag új terület, amely azt vizsgálja, hogyan lehet bizonyos struktúrákat, illetve azok változásait hanggá alakítani.

Forrás:MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top