Archív

Gondolat-jel 2012. Július 1. Kossuth adó 11.05-11.58

Akiket beszerveznek, azok alól kiszerveződik minden. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a titkos írás egyre kevésbé titkos rétegeit igyekszik feltárni. Nem hivatkozhatunk a történelemre, még ha ki is rúgta alólunk a sámlit. Aki spicli, az lehet ugyan áldozat, akit a hatalom lelki, vagy testi erőszakkal tesz magáévá. Ám akiről jelent, kétszeresen lesz áldozattá, hiszen nem is sejtheti, hogy hogyan sajátítja ki gondolatait, érzéseit a rend. Nem gyönyörű képességünk, hanem az eszmék, vagy rögeszmék által hajtott vak akarat. Aki pedig egyszer beleszeret a műfajba, akár önmagát is följelentheti. Emberszabás minták…

Antall – Szőnyei Tamás és a Titkos írás két hatalmas kötete …………………………. 07,20

Úgy kell a szemétben kotorászni, hogy tiszta maradjon a szerző és a szándék. A tények miatt a tudósnak nem lehet lelkiismeret furdalása akkor sem, ha a szereplők körülöttünk élnek, mozognak. Szembe kell nézni azzal, hogy figyeltek minket, s jelentettek rólunk. Szőnyei Tamás öt esztendőt áldozott az életéből a magyar irodalomra. Titkos írás 1956-1989. Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet.

Csepcsányi Éva – Pákozdi István egyetemi lelkipásztor ……………..………………. 07,35

A szükség a legszigorúbb szereposztó. A magyar katolikus egyház fenntartók nélkül maradt iskolákat fogad örökbe, a szociális ellátásban és az egészségügyben vállal munkát, miközben visszatérhetett az egyetemi katedrákra, az értelmiségi lelki gondozásról sem lemondva.

Antall – Baki Péter és a Kecskeméti Fotótörténeti múzeum …………………….……07,25

Ilyen radikálisan talán egyetlen műfaj sem változott, és ennyire egyetlen műfaj sem őrizte meg hagyományait. A fotográfia lényege szerint fényérzékeny műfaj maradt. Miközben a digitalizálás, a manipulálhatóság, a piacosodás és a napi fogyasztás ellenére is művészetté tud lenni.

Oláh Gál Elvira – Kovács Géza és Kocsis Zoltán Székelyföldön …..…………….….. 07,46

Erdély ma már nem kalandtúra és nem küldetéstudat. Természetes mozgástere a magyar és az európai szellemi kapcsolatoknak. Ha a Nemzeti Filharmonikusok erre turnéznak és nem a kínai nagyvárosok koncerttermeit járják, legfeljebb a tapssal járó ünneplés nyelve és hangulata kelt különös érzéseket.

Antall – Csikos Sándor a Kisvárdai fesztiválról ……………………………………………….. 07,30

Egy versért is kötelet kaphatott a szerző, egy színházi előadásért is csuktak már be színészt szikárabb időkben. Bár a szabadság kiránthatja a szőnyeget a szavak alól, a remekművek túlélnek mindent. A Kisvárdai Határon Túli Színházak fesztiváljából is Magyar Színházak fesztiválja lett. Ma már csak a zenekari árok választja el a színészt a közönségtől. A határok? Azért azok még vannak.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Farkas Szilvia és Rozbora Zoltán

Műsorunkban Nagy Szabolcs és zenész barátai felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top