Archív

Almásy Lászlóról, az „angol betegről” nyílt kiállítás Kismartonban

almasy repulo

A kismartoni kiállítás három megközelítésben, a történelem, a regény és a film szempontjából mutatja be titokzatos alakját. (Pálfy M. Katalin tudósítása)

Almásy László, a kalandos életű Afrika-kutató életéről nyílt kiállítás az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) a Burgenlandi Tartományi Múzeumban.

Almásy László az akkor Magyarországhoz tartozó, a mai Burgenland területén található Borostyánkő (Bernstein) várában született 1895-ben, nemesi családban. Neve sivatagkutatóként, kalandorként, repülőgép-pilótaként, autóversenyzőként, motortervezőként és kémként is ismert.

Almásy kalandos élettörténetének felhasználásával 1992-ben Michael Ondaatje regényt írt Az angol beteg címmel. A könyvből 1996-ban 9 Oscar-díjjal jutalmazott film készült a brit Anthony Minghella rendezésében. A könyv és a film szélesebb körben is megismertette Almásy alakját.

Mint arra a múzeum közleménye rámutatott, Almásy életének és személyiségének megismerésére és értelmezésére azóta is sokan vállalkoztak. A kismartoni kiállítás ezért három megközelítésben, a történelem, a regény és a film szempontjából mutatja be titokzatos alakját. Összeveti a filmből, a regényből vett motívumokat a kortársaktól és útitársaktól származó idézetekkel. Írott dokumentumok, tárgyak, fényképek és filmrészletek bemutatásával Almásy alakjának árnyaltabb megismertetésére tesz kísérletet.

A Landesmuseum Burgenland tárlatához a német mellett magyar nyelven is készültek ismertetők.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top