Archív

Mégis vetíthetik Cserhalmi Sára filmjét Karlovy Varyban

Sára

A korábbi hírekkel ellentétben minden valószínűség szerint mégis vetíteni fogják Cserhalmi Sára író-rendező Drága besúgott barátaim című első nagyjátékfilmjét a 47. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

A 101 perces film a fesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjába kapott meghívást, az alkotók azonban két hete azt közölték, hogy lemondták a film fesztiválszereplését, mert hiányoznak a hangutómunkákhoz és a kópia legyártásához szükséges pénzek.

A közszolgálati Cseh Televízió honlapjára pénteken felkerült anyag szerint viszont időközben a gondok megoldódtak, s a filmet mégis vetíteni fogják. „Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című első alkotása öt perccel a nevezések végleges zárása előtt került vissza az East of the West szekció programjába. Sikerült megoldani a film utólagos támogatását, tehát Karlovy Varyban megtartható az alkotás világpremierje” – értesült a Cseh Televízió.

Mint a filmfesztivál honlapján olvasható, Cserhalmi Sára filmjének első vetítését július 5-re tűzték ki.

Pusztai Ferenc, a gyártó KMH Film producere az MTI megkeresésére pénteken közölte: nagy valószínűséggel néhány napon belül, akár már vasárnapra elkészül a mozikban bemutatható kópia, és indulni fog a film. Az utómunkálatokhoz az Origo Film Group ajánlotta fel a segítségét, miután a sajtóhírekből hallottak a Drága besúgott barátaim fesztiválszereplésének nehézségeiről – fűzte hozzá.

A producer korábban az MTI-nek elmondta, az elmúlt húsz évben általános gyakorlat volt, hogy amennyiben egy magyar mozgókép meghívást kapott egy A-kategóriás filmfesztiválra, az állam a 35 mm-es kópia legyártásában az alkotók segítségére sietett. A producer szerint ehhez mintegy 10-15 millió forintra lett volna szükségük, ám a Magyar Nemzeti Filmalapnál elutasították kérésüket azzal, hogy „nem áll módjukban és szándékukban” a filmet támogatni.

„A KMH Film saját maga nevezte be a Drága besúgott barátaim című filmet a Karlovy Vary filmfesztiválra, vállalva ezzel, hogy amennyiben a még be nem fejezett filmet meghívják, a szükséges vetítési anyagot a fesztivál rendelkezésére tudja bocsátani” – hangsúlyozta a Filmalap akkori reagálásában.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top