Archív

Képben vagyunk 14.: Oszlopos Simeon Kőbányán

tolgyes2

Gyakorlatilag Oszlopos Simeonként tengette életét ezen a padon, persze nem feledkezhetünk el arról sem, valószínűleg eme Szent emberhez méltó módon ő is az „oszlopa” alá piszkított. (Tölgyes László írása)

Nehéz dolog fotóról írni, különösen akkor, ha maga az író készítette azt. Általában mindig az kelti fel az érdeklődést, ami gyakorlatilag hiányzik róla az azt későbbiekben megtekintő embernek. Hiszen bármit állíthatok róla, a két dimenziós kép pedig keretként foglalja azt a teret, amiről soha semmit nem fog megtudni a szemlélője. Mivel egy adott pillanat öröklétre kényszerítéséről van szó, nem oldja meg ezt a kínzó filozófiai problémát az sem, ha elzarándokol a fotó készítésének a helyére később.A képen egy pad látható, leszórva fehér fertőtlenítő porral, utalva arra, hogy itt egykoron egy hajléktalan ember lakozott. Ha pontosítani szeretnék, ez egy embertársunk hűlt helye, illetve képi lenyomata, aki Kőbányán, eme ülőalkalmatosságon éldegélt. Szemben, amit nem láthatunk, egy bolt található, itt kéregetett nap, mint nap, több-kevesebb sikerrel. Gyakorlatilag Oszlopos Simeonként tengette életét ezen a padon, persze nem feledkezhetünk el arról sem, valószínűleg eme Szent emberhez méltó módon ő is az „oszlopa” alá piszkított. Prédikáló tevékenységéről nem igazán lehet beszélni, egy végtelenített motyogást hallhatott az egyszeri járókelő tőle, ha adakozott számára néha. Így Istennel való kapcsolatáról is csupán találgathatunk, a helyi Szent László templomban sem látták soha.Mellesleg a X. kerületben, avagy Kis Shanghaiban soha nem szokott senki sem a hajléktalan prófétákon kívül üldögélni. Maga a féregirtó és fertőtlenítő por alkalmazása a padon, pedig lehetne akár Magyarország metaforája is, amit nem szeretnénk látni, azt töröljük el.
A pad mára le lett tisztítva, Oszlopos Simeon késői reinkarnációja pedig véglegesen eltűnt a környékről, hogy meghalt vagy átlényegült egy túlvilági lénnyé már soha nem fogjuk megtudni.
Mindenesetre ez a fotó marad számunkra, még ebben a világban jelenleg rejtőzködőknek a létéről, és „oszlopáról”.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top