Archív

Mikroblogján népszerűsíti a buddhista tanításokat egy kínai szerzetes

buddhista

Két év alatt több mint 11 ezer bejegyzést írt, 40 könyvkiadótól kapott ajánlatot, de igazán híressé egy majmos videója tette.

A kelet-kínai Hopej (Hebei) tartomány egyik buddhista szerzetese két éve hinti rendszeresen mikroblogján “a bölcsesség magvait”, de a szélesebb online közösség csak akkor ismerte meg, amikor nemrégiben Kína egyik szent hegyén, az Omej-hegyen interjú közben majmok zavarták meg, és a felvételt feltöltötték az internetre.

Mint kiderült, Jencan (Yancan), a Sujjüe (Shuiyue) kolostor apátja gyakran tölti a késő éjszakát a számítógép mellett, és ily módon buddhista tanításokat oszt meg több mint 1,3 millió online követőjével. A zen szerzetes az elmúlt években előadások sokaságát tartotta hallgatóinak, ám a tanulás és tanítás új, modern lehetőségének ő sem tudott ellenállni.

Mikroblogjának két évvel ezelőtti megnyitása óta több mint 11 ezer bejegyzést írt, többnyire a hétköznapi élet kérdéseire, történéseire adott vallási alapú magyarázatot. A felnőtté válás “fájdalmas folyamatától” az országos központi felvételi vizsgákig sok-sok témában osztotta meg véleményét az arra kíváncsiakkal.

Népszerűségét két alapvető okra vezetik vissza. Az egyik, hogy témáit, amelyekhez véleményt fűz, az életből meríti. A másik a stílusa, amely könnyed, jó humorú, nem túlságosan komoly, nincs benne harag és indulat.

Az áttörést azonban a majmos videó (http://www.56.com/u37/v_NjkzMDQxNjI.html) hozta meg, amelyen egy tévétársaság kérésére az Omej-hegy és az élet szépségének ecsetelésébe kezd. A negyvenes éveiben járó Jencan mikrofonnal a kezében próbál beszélni, amikor a majmok rámásznak.

A videó nyomán a férfi által a történtekhez fűzött gondolatok azonnal ezerszámra kezdtek terjedni a világhálón, követőinek száma hirtelen megszaporodott, és gondolataira még többen lettek kíváncsiak.

A mikroblog legnagyobb kínai szolgáltatója, a Sina Vejpo (Weibo) nemrégiben egy online fórumra invitálta a szerzetest, ahol körülbelül 30 ezer kérdést kapott. Sokra igen szellemes válaszokat adott.

Jencan egyik tanítványa a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a majmos videó óta a kolostorba interjúkérelmek sora érkezik, és körülbelül 40 kiadó ajánlott mesterének szerződést könyvírásra.

A népszerű buddhista szerzetes támadásokat is kapott. Volt, aki azt vetette a szemére, hogy elhanyagolja kolostori kötelességeit, mások pedig úgy vélték, hiányzik belőle a buddhisták tisztasága. Jencan szavaiból az derült ki, egyelőre élvezi a népszerűséget, és úgy véli, hogy azt felhasználhatja a buddhizmus terjesztéséhez.

“Az új korhoz igazodóan nekünk is változnunk kell” – vélte a szerzetes, akinek szavai szerint nincsenek különös céljai, csak követi a karmáját.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top