Archív

Londoni Poetry Parnassus magyar résztvevővel

Lehóczky 2

Nagyszabású költészeti rendezvényt indított Poetry Parnassus címmel a londoni Southbank Centre az olimpia jegyében; a július 1-ig tartó költészeti eseményen Magyarországot az Angliában élő Lehóczky Ágnes költő képviseli.

A Poetry Parnassus résztvevőit Simon Armitage, neves angol költő a Southbank Centre irodalmi szakértőivel közösen választotta ki. A több mint 200 országból érkezett poéta részben anyanyelvén, részben angol fordításban ad ízelítőt művészetéből. A verses program része a június 21-én indult London-2012 fesztiválnak és az olimpiához kapcsolódó kulturális rendezvénysorozatnak.

Keddtől az olimpiai játékokon részt vevő országok egy-egy költőjével ismerkedhet meg a londoni és a nemzetközi közönség. Az egy héten át tartó felolvasóesteken és előadásokon ünneplik a londoni olimpiát, a költészetet – mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, a londoni Magyar Kulturális Központ kommunikációs munkatársa.

Magyarországot Lehóczky Ágnes költő, az Ikszedik stáció (2000), a Medallion (2002), a Budapest to Babel (2011) és a Rememberer (2012) című verseskötetek szerzője képviseli a rendezvényen. Két magyar nyelvű kötetét az Universitas jelentette meg, míg az angol nyelvű kötetek az Egg Box Publishing kiadó gondozásában láttak napvilágot. 2011-ben Nemes-Nagy Ágnesről írt angol nyelvű esszékötetét a Cambridge Scholars Publishing jelentette meg Poetry, the Geometry of the Living Substance címmel.

Lehóczky Ágnes 2001-ben kapott diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-angol szakán. 2006-ban az Kelet-angliai Egyetem kreatív írás szakán szerzett mesterfokú diplomát, 2011-ben ugyanott doktori diplomát kapott. Az elmúlt években a Londoni Magyar Kulturális Központ többször adott otthont Lehóczky Ágnes köteteinek bemutatójához – tette hozzá.

Lehóczky Ágnes a Poetry Parnassus két rendezvényén lép fel: szombaton a versírásról beszél Kate Kilalea-val, vasárnap pedig felolvasást tart a Southbank Centre The Clore Ballroomjában.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top