Archív

I. Nemezetközi FISZ Irodalmi Tábor

fisz

Esténként nyílt felolvasások és bulik dobják fel a hangulatot.

A Fiatal Írók Szövetsége 2012 nyarán immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi táborát, ezúttal azonban a fiatal magyar irodalom első Kárpát-medencei találkozójának apropójává is szeretné tenni. Ezzel összhangban a tábor egyik legfőbb célja, hogy az egymástól távol, különböző országban élő fiatal magyar szerzők kapcsolattartását, eszmecseréjét, szakmai kibontakozását is elősegítse. A Visegrádon megrendezésre kerülő, ötnapos programsorozaton műhelycsoportokban segítik tapasztalt pályatársaik a fiatal alkotókat, esténként Tóth Krisztina, Szilágyi István és Spiró György lesz a beszélgetések vendége, a hazai periodikák legjava mutatkozik be kerekasztal-beszélgetéseken, és minden nap másik fiatal alkotócsoportot ismerhetnek meg a vendégek. A FISZ kritikai beszélgetéssorozata, a Kritikustusa is jelentkezik két különkiadással, a táborban ünnepli 15. születésnapját a FISZ és fennállásának 10. évét az EMIL. Szó lesz az Ambroozia.hu webfolyóiratról, esténként pedig nyílt felolvasások és bulik dobják fel a hangulatot. A tábor nyitott, arra bármely fiatal vagy pályakezdő alkotó, irodalomkedvelő, szakmabeli szabadon jelentkezhet a FISZ blogján (www.fiatalirok.blog.hu) található jelentkezési lap kitöltésével.

A tábor kiemelt vendégei

A tábor három napján ismert alkotókkal kerül sor esti pódiumbeszélgetésre. Július 19-én a vendég Tóth Krisztina lesz, akit Neszlár Sándor kérdez. 20-án Szilágyi István beszélgetőpartnere Molnár Gábor Tamás lesz, Varga Betti pedig Spiró Györgyöt kérdezi majd 21-én, szombaton.

Műhelycsoportok

A prózaírói, költészeti és műfordítói műhelycsoportok napi rendszerességgel segítik a fiatal, pályakezdő alkotók munkáját tapasztalt pályatársak vezetésével. A prózaműhelyt N. Tóth Anikó író, irodalomtörténész mentorálja, a lírát Németh Zoltán költő, író, irodalomtörténész vezeti, a műfordítók műhelyvezetője Elekes Dóra műfordító, szerkesztő lesz.

Folyóirat Dupla

Minden nap két-két folyóiratot mutatnak be szerkesztőik a délutáni programsávban. A Műútat Jenei László és Zemlényi Attila képviseli, az Alföldet Lapis József és Korpa Tamás. Pápay György és Zsolnai György a Szépirodalmi Figyelő színeiben lesznek jelen, Hász Róbert és Orcsik Roland pedig a Tiszatájat mutatják be. Pécsi Györgyit és Szabó Tibor Benjámint az Új Könyvpiactól üdvözölhetjük, míg Szénási Zoltán az Új Forrásról beszél majd.

Ismerd meg őket!

A tábor egyik célkitűzésének megfelelően lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a legfiatalabb magyar irodalom műhelyei, alkotócsoportjai bemutatkozzanak a szélesebb nyilvánosság előtt. Így vendégül látjuk többek között a Fiatal Írók Körét (FÍK), a Hátsó Bejáratot, az Apokrif folyóirat, a FÉLonline, a Jelfolyam, a Szkholion, illetve a Kultúra és Kritika szerkesztőit, valamint a kolozsvári Bretter Kört.

Évordulók

A péntek a születésnapokról szól. 10 éves az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL), Király Zoltán, László Noémi és Karácsonyi Zsolt beszélgetnek a szervezet életéről. A FISZ ősszel ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját: az alapítók, a régi és jelenlegi elnökök részvételével előszületésnapozunk: Bednanics Gábor, Bengi László és L. Simon László beszélnek a FISZ korai éveiről, és ünnepélyes keretek között kihirdetjük a FISZ alkotói pályázatának eredményét is.

Nyitott felolvasások és Fényírás

Esténként nyitott felolvasásokra kerül sor, amelyre a tábor bármely résztvevője jelentkezhet, ha meg kívánja mutatni magát. Ezeken az esteken a FISZ alkotói pályázatának résztvevői is felolvasnak műveikből, a műhelycsoportok eredményeit is közönség elé tárhatják a bátor vállalkozók, 19-én csütörtökön pedig az Ambroozia.hu webfolyóirat szerkesztői és szerzői gárdája mutatkozik be egy felolvasás keretében. Szombat este a FISZ nagysikerű Fényírás c. programsorozatának folytatásaként irodalmi szövegeket feldolgozó fényinstallációval feldobott buli zárja a napot.

Kritikustusa

A Kritikustusa a FISZ kritikai beszélgetéssorozata, amelynek célja, hogy az idősebb pályatársak mellett a pályakezdő kritikusok is kipróbálhassák magukat a műfajban, mindig valamely aktuális, kortárs szépirodalmi művet megvitatva. Ez alkalommal két különkiadással is jelentkezik a Kritikustusa, amelyeknek tárgya két olyan könyv lesz, amely a FISZ gondozásában jelent meg: Izsó Zita Tengerlakó című verseskötete és Falvai Mátyás Gépindák című novelláskönyve lesz a téma.

Időpont: 2012. július 18-22.

Helyszín: Visegrád, Mogyoróhegy Kemping

Web: www.fiatalirok.blog.hu

E-mail: fisz.tabor@gmail.com

További információk: Falvai Mátyás (Telefon: 06 30 33 70795)

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top