Archív

Kisebbségek erőszakról szól a Pro Minoritate folyóirat nyári száma

Ksa Andrs Lszl

A nemzeti kisebbségek és a többségi társadalom viszonyát nehezítő erőszakos cselekményekről szól a Pro Minoritate folyóirat nyári, tematikus száma – mondta Kósa András László, a negyedévenként megjelenő lap főszerkesztője.

Merenics Éva kisebbségkutató az első világháború idején történt örmény népirtás megbosszulását mutatja be. Azt az „első generációs” terrorista akciósorozatot, amelyben örmény terroristák örmény emigránsok anyagi támogatásával merényleteket követtek el török vezetők ellen az 1920-as évek elején Nyugat-Európában. A szerző következtetése szerint „a közösségi elégtétel” is terrorista cselekedetnek tekinthető.

A Nemzetbiztonság Magyarország határán című részben közölt két tanulmány egyike bemutatja és cáfolja azt a korabeli közvélekedést, hogy a mai Kárpátalja területére az első világháborúban, 1914-15-ben betörő orosz csapatokkal együttműködtek volna a helyi szláv lakosok, a ruténok (ruszinok). Emellett arról is ír a szerző, Tutuskó Ágnes történész, hogy Tisza István miniszterelnök és köre mindvégig védte a rutén népet, meggyőződve arról, hogy a ruténok sokkal inkább a magyarokkal, semmint az oroszokkal rokonszenveztek.

A Merényletek a kisebbségi autonómiáért részben három tanulmány olvasható. Az egyikben a hetvenes évek első felének „horvát tavaszként” emlegetett reformtörekvéseiről és a horvát politikai emigrációs merényletekről, a másik a hatvanas évek elején a Dél-Tiroli Felszabadítási Bizottság támogatásával az olasz állam ellen elkövetett terrortámadásokról, míg a harmadik a dél-törökországi kurd fegyveres mozgalomról szól. Ez utóbbi következtetése szerint a Kurd Munkáspárt (PKK) általában azután követett el terrorakciókat, hogy a török állammal folytatott tárgyalásai kudarcot vallottak.

A tematikus szám keleti témákkal foglalkozó írásainak egyike szerint a nemzetiségi szempontból erősen megosztott Afganisztán szétesése nem várható, az viszont igen, hogy a NATO-csapatok távozása után tartós észak-dél konfliktus alakul ki az országban.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek