Archív

Gondolat-jel 2012. június 24. Kossuth adó 11.05-11.58

Abban mindannyian hasonlítunk, hogy különbözni szeretnénk. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja az „elvegyülni vagy kiválni” kérdéseivel küszködik. Robinsonnak sem sikerült a magány. A lakatlan szigeten társak nélkül is társadalmat épített, s emlékeivel népesítette be azt, egészen Péntek érkezéséig. Az emberi minőség kikerülhetetlen kényszere, hogy a kultúrát nem tudjuk levetkőzni. Bár elég sikeresen butítja le a világot a szennyes információ áradatot mozgató kereskedelmi szemlélet, véglegesen mégsem pusztul ki belőlünk az igény. A költészetben a nagy pillanatok, nagy pénzek nélkül is megtörténhetnek. Égető szükség van a csendes hétköznapokra. Lopakodó idő.

Antall – A. Szabó Magda Szabó Zoltánról ……………………………….……………. 07,30

Első francia ösztöndíja beleütközött a történelembe. Összeomlás címmel írta meg a franciáknak és nekünk a hihetetlent, a német megszállást. Szabó Zoltán persze ekkor túl van az ígéretes költő, az ismert szociográfus, a neves újságíró szerepén. A háború után, Párizsban a fordulat éve neki is fordulatot jelent. Maga választja az emigrációt.

Radóczy Jusztina – Cserhalmi György a Pécsett a Poszton ……………….………… 07,11

Szorongást legalább annyit okoz, mint amennyi tehetetlenséget gerjeszt a pénztelenség. Az alagút végét azért kellene megmutatni, hogy elhiggyük, hogy van és érdemes tovább botorkálni. A pécsi POSZT őriz valamit, s akik a poszton jártak, álltak legalább színházi élményeiket hazavihetik. Vagy még többet is.

Antall – Huotari Olga és Podmaniczky Szilárd és a Finn groteszk ……………….… 07,06

A halzsíros atyafiság úgy körözte le a gőgös magyarokat, hogy nem múlt el érthetetlen vonzódásuk irántunk. Okkal, ok nélkül szeretnek minket, na. A finnek filmjeiből, elsősorban Aki Kaurismäki mozijából lehet fogalmunk az északi nép humoráról. Podmaniczky Szilárd, Huotari Olga műfordítóval szövetkezett, hogy szenzáció lehessen a Tavalyi vaj.

Szandtner Veronika – Herman Zita és az új cirkusz iskolája ……………….……… 07,40

Cirkusz van az egyetemen, de most nem az ösztöndíjak körül. Porondon a Cirkusz címmel az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi kara és a Trafó rendezett május második felében kétnapos konferenciát a műfaj átalakulásáról, esztétikai, szellemtörténeti, irodalmi hátteréről.

Antall – Balázs Imre Barna hazai kiállítása ………………………………………….. 07,36

A töprengés is cselekvés, a meditáció is tett. Balázs Imre Barna olyan következetes életművet

épít, amelyben látszólag egyetlen élményből bomlik ki a világegyetem. Nem a mikroszkopikus világ teljességét keresi, hanem az eredendő élmény mögött meghúzódó életérzést. Balázs Imre Barna kiállítása a csíkszeredai Pál galériában megmozgatott mindent és mindenkit.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Farkas Szilvia és Horváth Zsolt

Műsorunkban GRP All Star Big Band felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top