Archív

Elliott Erwitt, “a fényképészet Woody Allenje” Bécsben

Elliot

Elliott Erwitt, “a fényképészet Woody Allenjének” is nevezett nagy amerikai fotóművész életművét mutatja be egy csütörtöktől látható kiállítás a bécsi Hundertwasser Múzeumban.

“Számomra a fotózás a megfigyelés művészete. Arra törekszem, hogy egy teljesen szokványos helyen valami érdekeset fedezzek fel” – vallja a ma 83 éves Erwitt. Pillanatfelvételein utcai jeleneteket, híres politikusokat, állatokat egyaránt megörökít. Egyik kedvelt témáját a kutyák jelentik. Különösen szívesen fényképezi őket olyan helyzetekben, amelyek “az emberit” mutatják meg a kutyában és egyúttal “a kutyát az emberben”. Leghíresebb képeinek egy része is e felvételek kerül ki. De gyakran kap lencsevégre múzeumokban nézelődő látogatókat és fényképez nudistákat is.

A Woody Allennel való összehasonlítás alapja az az ironikus humor, amellyel a világot szemléli és megörökíti – mondta Franz Patay, a múzeum igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen a művész is részt vett. “Minden dolog komoly. Minden dolog komolytalan” – szól a kiállítóterem falán olvasható, Erwitt-től vett idézet.

Humoráról a sajtótájékoztatón is tanúságot tett. “Én nem veszem ezt olyan komolyan” – mondta, amikor híres emberekről készült képeiről kérdezik, olyanokról mint például a Fidel Castróról vagy a Nyikita Hruscsov és Richard Nixon moszkvai beszélgetéséről készült felvétele. Ez utóbbi fotó “Konyhai vita” címen vált ismertté és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy fotóriporterként is hírnévre tett szert. A fotózás lényege, hogy az ember “ott legyen” valahol – mondta Erwitt. “Ha a képen híres emberek vannak, nagyobb a valószínűsége, hogy megveszik azt” – tette hozzá.

“Egyszerre vagyok amatőr fényképész és profi fényképész” – fogalmazott Erwitt. Mint elmondta, a “saját szórakoztatására” készült képeket leggyakrabban fekete-fehérben készíti, a megbízásra fotózott témákat ezzel szemben színesben. “A fekete-fehér fotó egy jelenet szintézisét adja – fejtette ki -, míg a reklámfotóknak jót tesz, ha színesek, úgy könnyebb eladni a tárgyakat”.

Elliott Erwitt 1928-ban született Franciaországban, orosz bevándorlók fiaként. Gyermekkorának egy részét Olaszországban töltötte. 1939-ben a család az Egyesült Államokba emigrált. Fotós pályafutását 1949-ben kezdte. Utazásai, majd az amerikai hadseregben töltött idő alatt fényképezett Európában és az Egyesült Államokban. 1953-ban, Robert Capa kezdeményezésére csatlakozott a híres Magnum fotóügynökséghez, amelynek máig a tagja. Az 1970-es évektől a reklámfotózásban is tevékenykedik, dokumentumfilmeket és filmsorozatokat is készített.

A Hundertwasser Múzeum kiállítása szeptember 30-ig látható.

Fotó: USA. Pennsylvania. Pittsburgh. 1950. © Elliott Erwitt/Magnum Photos

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top