Archív

Avantgárd kísérletek kiállítása

Kassak Munkakor eloadasa

Avantgárd kísérletek címmel a magyar avantgárd törekvésekből, a vizuális kultúra, így a képzőművészet, a fotó, valamint az irodalom és a mozgásművészet művelőiről mutat be dokumentumokat és más válogatást csütörtöktől a fővárosi Home Galéria.

Kertész Csaba, a galéria vezetője elmondta, hogy a korszak költői a szabadverselés mellett új versformákkal is kísérleteztek, például a képverssel, a síkverssel, a számverssel és a tárlaton Tamkó Sirató Károly, az első magyar avantgárd művész rím nélküli sík verseit is olvashatja az érdeklődő. A költőt előbb ismerték Párizsban, mint itthon – jegyezte meg a galerista.

Szabó Lőrinc, Palasovszky Ödön, Kassák Lajos, Déry Tibor, Bartalis János kötetei is ott vannak a tárlókban. Az avantgárd verseskötetek címlapjait a legkiválóbb képzőművészek tervezték, köztük Bortnyik Sándor, Kassák Lajos és Uitz Béla.

A magyar avantgárd színjátszás néhány dokumentumát és fényképeket is kiállítanak a Zöld szamár nevű kísérleti színházról, amelyet Palasovszky Ödön színész, rendező, író és Hevesy Iván művészettörténész, film- és fotótörténész vezetett, és Bortnyik Sándor tervezte a díszleteket.

Bortnyiknak emellett hét, 1920 körül készült rézkarca, Mattis Teutsch János erdélyi magyar festő két fa- és két linometszete is látható, és ott van Moholy-Nagy Lászlónak három díszletterve, amely 1919-ben készült Wagner Lohengrin című operájához.

A mozgásművészetről is gazdag fotóanyag látható, így Szentpál Olga mozgásművészeti előadásairól, Nagy Etel szólótáncairól,

Madzsar Aliz tánccsoportjáról. A magyar avantgárd vezéregyéniségeiről, köztük Palasovszky Ödönről, Hevesy Ivánról, Kassák Lajosról, Madzsar Alizról és Molnár Farkasról, aki a Bauhaus művésze volt és a tárlaton bemutatják Sárkányeregető fiú című hidegtűrajzát. Pécsi József fotográfusról olyan neves fotósok készítették a portrékat, mint Révai Ilka, Lengyel Lajos, akinek két fotogrammja is látható, vagy Pap Gyula, Landau Erzsi és Máté Olga.

A kiállítás képzőművészeti anyagában Mattis Teutsch János, Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László, Lengyel Lajos, Uitz Béla grafikák, Jaschik Álmos festő, iparművész két díszletterve és Kövesházi Kalmár Elza szobrai láthatók – összegezte a tárlat anyagát Kertész Csaba.

Az Avantgárd kísérletek című tárlat július 6-ig látható.

A fotón a Kassák Munkakör előadása.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top