Archív

Quimby-kottafüzet jelent meg 46 dallal

800px-Quimby nyh

A Quimby dalai korábban soha nem voltak lekottázva.

Kottafüzetben adta közre eddigi pályafutása legfontosabb darabjait a Quimby; az alternatív színtér népszerű csapatától 46 dal gitár- és zongoraátirata, valamint szövege szerepel a kiadványban.

„Az én fejemből pattant ki az ötlet, miután rengeteg olyan kommenttel találkoztunk netes fórumokon, hogy keresik dalaink kottáit, és tudni szeretnék, milyen harmóniákat használunk” – mondta Balanyi Szilárd, a zenekar billentyűse, zeneszerzője.

A kötet az eddigi Quimby-életmű mintegy harmada, 46 dal gitár- és zongoraátiratát tartalmazza. A kottafüzetbe bekerült munkákat összeválogató zenész kitért arra, hogy elsősorban a könnyen, egy hangszeren eljátszható számokat szerették volna közreadni.

„Az másodlagos volt, hogy a legismertebb Quimby-dalok benne legyenek, bár azért a legtöbb szerepel. Azt viszont fontosnak tartottam a válogatásnál, hogy a Quimby minden lemezéről legalább egy bekerüljön” – idézte fel Balanyi Szilárd. A kötetben megtalálható többek között a Majom-tangó, a Halleluja, a Libidó, a Most múlik pontosan, az Autó egy szerpentinen, az Unom, Az ördög magyar hangja és a Fekete Lamoure kottája és szövege.

A Quimby dalai korábban soha nem voltak lekottázva, a megszülető számokat eddig nem örökítették meg papíron, csak megjegyezték, amit kitaláltak, illetve felvették.

„Egyikünk sem kottáz a csapatban, a kottafüzet elkészítésére felkértük Csengery Dániel zeneszerzőt, aki lemezről, hallás után írta le a számokat. Amúgy én elvileg tudok kottát olvasni, de nagyon régen nem foglalkoztam ezzel. A többiek közül szerintem csak Mikuli Fefe tud, mások azt hiszem, nem igazán” – jegyezte meg.

A Schubert Music Publishing és a Vivandra Könyvek közös kiadásában megjelent kottafüzetben szereplő valamennyi, csaknem félszáz Quimby-dal részben vagy egészben Kiss Tibor szerzeménye, a zenék harmadában Balanyi Szilárd is közreműködött társszerzőként: Balanyi-Kiss kompozíció például a Ventilátor blues, a Pedofíling, a Kamikaze bárány vagy a Legyen vörös.

„Természetesen nincs állandó forgatókönyv arra, hogyan születnek a közös dalok, de vannak visszatérő metódusok. A Pedofíling még a Deák téri próbatermünkben íródott, akkortájt, amikor egy színházi darabhoz készültünk zenét írni éjszakákon át. Emlékszem, egymással szemben ültünk, elkezdtem játszani a későbbi dal orgonatémáját, Tibi pedig hozzájátszott gitáron és szép lassan felépült a szám” – mondta a billentyűs.

Megfogalmazása szerint nagyon jó érzés így rendezetten, könyvben összegyűjtve látni a Quimby eddigi életművének jó részét, sőt van olyan számítógépes program, amelynek segítségével vissza is lehet hallgatni, ellenőrizni lehet a kottákat.

Balanyi Szilárd azt mondta, bár a Quimby-kottafüzet nyilván nem válik kötelező tananyaggá a zeneoktatásban, már több helyről hallotta, hogy használni akarják a hangszertudás megalapozásához.

A Quimby valamennyi nagyobb nyári fesztiválon fellép, emellett már tervezi új stúdióanyagát is. „Tavasszal rögzítettük hat-hét új szám demóját, ezekkel azonban legközelebb csak ősszel fogunk tudni újra foglalkozni, új album pedig jövőre várható”.

Az 1991-ben alakult Quimby eddig tizenhárom lemezt készített, volt Teátrum címmel színházi sorozata, játszott Nyugat-Európában és számos hazai fesztiválon. Legsikeresebb albumuk az Ékszerelmére (1999), a Káosz Amigos (2002) és a Kilégzés (2005). A zenekar felállása 2000 óta változatlan: Kiss Tibor énekes-gitáros és Varga Livius ütőhangszeres-vokálos mellett Kárpáti Dódi trombitál, Balanyi Szilárd billentyűs hangszereken játszik, Mikuli Ferenc a basszusgitáros és Gerdesits Ferenc dobol.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top