Archív

Maia Morgenstern megrázó tiltakozása – videó

maia

Megrázó reklámklippben tiltakozik a verespataki aranybánya megnyitása ellen Maia Morgenstern, a legismertebb román színésznő.

Az egyperces klippet egy elhagyott bánya kráterében forgatták, egyetlen szereplője Maia Morgenstern. A színésznő leül egy kopott asztal mögé, bemutatkozik, és leveti arany ékszereit. Közben azt mondja: „Adományozni szeretnék azoknak, akiknek feltétlenül szükségük van aranyra”. Előbb a karperecét, majd a nyakláncát veszi le, a fülbevalóit pedig valósággal kitépi a füléből; elered a vére. A kisfilmben csak az ékszerek színesek, minden egyéb fekete-fehér. „Tessék Uraim, ez az összes aranyam, csak hagyjanak már bennünket békén!” – fejezi be a monológját a színésznő.

„Az ember többet ér, mint az arany, amelyet visel. Egy ország is. Verespatak igazát ismerje meg, ne az aranyét!” – olvasható a kisfilm végén megjelenő feliraton, majd megjelenik a bányanyitást ellenző civil szervezetek jelmondata és logója: „Mentsétek meg Verespatakot!”.

A klippet a feltöltése óta eltelt három nap alatt több mint 255 ezren nézték meg a YouTube videomegosztó portálon.

Robert Tiderle, a reklámot készítő cég vezetője az MTI-nek elmondta, egy másik nézőpontból szerettek volna a Verespatak jelenségre rávilágítani. Cége ingyenesen ajánlotta fel a reklámklippet a bányanyitást ellenző civil szervezeteknek. A Román Audiovizuális Tanács megállapította, hogy a klippnek nincs kereskedelmi jellege. Ez azt jelenti, hogy a televíziók társadalmi jellegű hirdetésként ingyen bejátszhatják, ha akarják. „Most folynak a tárgyalások a különböző televíziós csatornákkal a klipp bejátszásáról” – hangoztatta Robert Tiderle.

Az utóbbi hónapokban a romániai médiát elárasztották a bányanyitásra készülő Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) reklámklippjei. Ezekben nehéz anyagi körülmények között élő verespataki egyszerű emberek szólalnak meg, akik a munkahelyek hiányára panaszkodnak, és elmondják, milyen nagy szükség lenne a bánya megnyitására. A klippek végső üzenete, hogy a verespataki emberek nem akarnak egyebet, csak dolgozni szeretnének.

Maia Morgensternt, a legismertebb romániai színésznőt több nagy sikerű filmből ismerheti a magyar közönség. Máriát alakította a Mel Gibson által rendezett Passióban, a Szász János által rendezett Wittman fiúkban az anya szerepét játszotta.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top