Archív

Gondolat-jel 2012. június 17. Kossuth adó 11.05-11.58

Akinek nem fontos a kultúra, nem hivatkozhat a nemzetre. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a művelődés és a művészetek társadalmi elfogadottságának apadása mellett, az értékek tisztázását is elkerülhetetlennek képzeli. Európát csak a kultúrája különbözteti, és mentheti meg. A gazdaság válsága, a kereskedelmi szemlélet egyeduralma nem figyel az esélytelenekre. Pedig az önhibájukon kívül partvonalra kerülők is a játék résztvevői. A szabályokba nekik is joguk van beleszólni. Egyedül vegetálunk, együtt működünk. Elkészülni, vigyázz, kész…

Antall – Melocco Péter Vak ember visszanéz című regénye ………………….…..…. 07,30

A magyar történelem egyik legsötétebb korszaka kevés esélyt adott a felhőtlen gyermekkori boldogságnak. Aztán az éteren át recsegve megszólalt egy zene, amiről később úgy tűnt, hogy életérzés is. Melocco Péternek előbb a vágyai nőttek, majd a haja – hosszúvá. Úgy érezte, hogy át kell ugrania azon a kerítésen, amely a nagy társadalmi átalakulás kísérletét igyekezett elzárni, a világ másik felétől.

Tráser László – Barna Gábor Az élő rózsafüzér társulata ……………………..…….. 07,21

Aki nem hiszi Istent, az is igyekszik megszólítani. A színvonal különböző, ám a magyar költészet állandó párbeszéd az Úrral. A teremtő jól tűri a dolgot. Az évszázadok alatt csiszolódott, ritmikusan ismétlődő formák önmaguk is sajátos társulást teremtenek. Az imaközösségek pedig még a távolságot és a magányt is jól kezelik.

Antall – Dragomán György és Szász Sándor lakótelepe …………………………………… 07,32

A panel helyett ott a blokk volt a csoda. Az eredmény hajszálpontosan olyan ronda lakótelepi világ, mint nálunk. Legfeljebb a Kárpátok Géniuszának zseniális gazdagági húzásai nyomán a kémények jelentek meg az emeletek falain. A gyerekek viszont mindenütt gyerekek, bandában és magányosan is.

Debreczeni Mihály – Jurij Poljakov: Gödölye a tejben ….…………………………… 07,13

A Szovjetuniót igyekszünk kitörölni az emlékezetünkből, Oroszország pedig még nem került vissza oda. Sok sikerszerző mellett Jurij Poljakov segít fölfogni az érthetetlent. A szabadság kifinomult igényét és a birodalmi gondolkodás korlátait. Szolzsenyicinnél egy életműben él a kettő, pedig ő aztán táborlakó volt a javából, hogy Nobel-díjával emigráns.

Antall – Szegedy-Maszák Zoltán és Mihály Kepes Györgyről …………………………… 06,12

Képes felét is mutatja a Kepes életmű Egerben. A Fő utcán, az egykori kaszinó nagyvonalúan fölújított épületében, Intézetté lett. Kepes György életműve így már világszenzáció lehet. S a helyszínen megjelentek az egykori társak leszármazottai is. Aladár diplomataként marad Amerikában, György pedig nem állít ki a felszabadulás után. Pedig Barabás Miklós dédunokája, és az egyetlen Csontváry örökös sógora. A gyerek és az unoka a Kepes gyűjteményben.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Farkas Szilvia és Ignácz Katalin.

Műsorunkban Binder Károly együttesének felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top