Archív

Múzeumok éjszakája – Programok Budapesten

Kp0215

Szombat délutántól vasárnap hajnalig 92 múzeum, kiállítóhely és egyéb kulturális intézmény a főváros összesen 102 helyszínén várja a 10. Múzeumok éjszakája közönségét különleges tárlatvezetésekkel, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal.

Vigyázz, Lépcső! címmel a Budapesti Fesztiválzenekar minikoncertje nyitja meg hivatalosan az idei múzeumok éjszakáját 18 órakor a Szépművészeti Múzeum főlépcsőjén, az épületben pedig többek között fotóműhely, sanzonest, slam poetry-verseny, az Ión Udvar kivetítőjén a foci Eb, és nem utolsósorban a múzeum kiállításain tartott számos vezetés várja a látogatókat.

A Műcsarnok aktuális tárlatait maguk a művészek ismertetik meg a közönséggel: a Láthatatlan rajzok című kiállításon Magyarósi Éva, a Európai utasok – Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után című tárlaton Berszán Zsolt tart vezetést.

Kelemen Károly Átfestett ikonok című kiállításához kapcsolódnak a Nagymező utcai Ernst Múzeum programjai: a családi délután résztvevői játékos formában vizsgálhatják meg a művész híres mackóit, este pedig a Dresch Mihály-Lukács Miklós Duó, majd Oláh Kálmán és Zana Zoltán ad dzsesszkoncertet.

Más jellegű zenei élmények érik a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermébe ellátogatókat, ahol Furudate Jukakó és a Vajda Gipsy Koncertzenekar muzsikál együtt, míg az intézmény idei kiemelt témájához, a hungarikumokhoz kapcsolódó programokkal várja a közönséget.

„Fájdalompiacot” is tart szombat este a Ludwig Múzeum (Lumú): a Made in China-Made in Hungary cserebere résztvevői egy-egy műtárgyat vihetnek haza rajzeszközökért cserébe, támogatva a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványt, a Lumú Mapplethorpe-kiállításán pedig Alföldi Róbert vállalt vezetést.

A Magyar Nemzeti Galéria ad otthont a MOME Diploma 2012 divatshow-nak, melynek során a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős textiltervező hallgatóinak diplomamunkáit láthatja a közönség. Az MNG Ferenczy Károly-kiállításán többek között Wahorn András, míg a 20. századi gyűjteményben Rockenbauer Zoltán vezeti körbe az érdeklődőket.

Camden Townban érezhetik magukat az Iparművészeti Múzeum brit vásárába látogatók, de a londoni Victoria & Albert Museum péntektől látogatható kiállításához kapcsolódva az Üllői úti intézmény többek között a HOPPart Beatles-koncertjével, a Vaslady című film vetítésével és Nádasdy Ádám estjével is készül a Múzeumok éjszakájára.

Kadarka Szalon, Csernik Szende lábbábos előadása és városligeti omnibuszos körutazás is szerepel a Mezőgazdasági Múzeum szombati programjában, Budafokon pedig ezen a napon nyílik meg a Törley Pezsgőpincészet új látogatóközpontja.

A Vajdahunyadvár udvarán és különböző termeiben a vendégek kézműves foglalkozásokon, gyógynövény és erdei gomba bemutatón vehetnek részt, valamint az erdőkről, az erdőgazdálkodásról szóló filmeket tekinthetnek meg. Az Erdő Szentélyében egy 12 állomásos interaktív erdei élménypálya is nyitva áll kicsik és nagyok előtt.

A Hadtörténeti Múzeum programjai idén az antik Rómába viszik a látogatót: lesz légiós harcászati és alaki bemutató, összecsapnak a gladiátorok, de nem hiányoznak a kézműves foglalkozások sem. A Ferihegy Repülőgép Emlékparkban testközelből lesz megtekinthető a Készenléti Rendőrség egy MD-550-as helikoptere, és 24 év mozdulatlanság után beindul egy Il-14-es is.

A Kassák Múzeumban Kassák Lajos 125. születésnapját ünneplik zenével, filmmel, verssel, prózával.

A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége idén ismét részt vesz a múzeumok éjszakáján: a Dohány utcai zsinagóga előtti téren például a Söndörgő, az Odessza Klezmer Band és Gazda Bence hegedűművész koncertjeivel várják az éjszakázókat Hegedűs a háztetőn címmel.

A MÁV Csoport is több helyszínnel kapcsolódik a múzeumok éjszakájához: szombaton este Budapest-Nyugati pályaudvaron az utasok megtekinthetik a Királyi Várót, amelynek kertjében a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei zenélnek. A Nyugatiból éjjeli ingyenes múzeum-retróvonat indul zene- és bárkocsival a Vasúttörténeti Parkba. A mécsesekkel kivilágított parkban matuzsálem járművek parádéja, nosztalgia diszkó kocsi, és egyebek mellett a nemrég felújított 100 éves Orient étkezőkocsi várja a látogatókat.

Szombat este olyan különleges helyszínek is megnyílnak, mint a Magyar Televízió Látogatóközpontja, a Magyar Nemzeti Bank vagy a Puskás Ferenc Stadion, ahol bárki rúghat tizenegyest, leülhet a kispadra, illetve meglátogathatja a válogatott öltözőjét is.

A Füvészkertben húsevő növényeket lehet etetni, a Magyar Természettudományi Múzeum más programok mellett preparálási bemutatót tart, míg az Állatorvos-történeti Gyűjtemény látogatói többek között arra kaphatnak választ, hogy tényleg a hajunkba gabalyodik-e a denevér.

A múzeumok éjszakáján minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért. A karszalaggal a rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehetők a BKV járatai, de a külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd.

A múzeumok éjszakája részletes programja a www.muzej.hu honlapon található meg.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top