Archív

Nincs értelmes élet a Gliese 581 csillag bolygóin

gliese

A Földön kívüli civilizáció után kutatók új és hatékony eszközzel rendelkeznek, ám az elsőként megcélzott Gliese 581 katalógusjelű csillag bolygóin nem fedezték fel az értelmes élet jeleit.

A kutatásról az Astronomical Journal című folyóiratban tették közzé tanulmányukat a Curtin Egyetem nemzetközi rádiócsillagászati központjának tudósai.

A húsz fényévnyire lévő Gliese 581 egy vörös törpe, amely körül hat bolygó kering. A planéták közül kettő érdekli a tudósokat, mivel az úgynevezett szuperföldek kategóriájába tartoznak, ráadásul a csillag lakhatási zónájában keringenek, vagyis a felszíni hőmérsékletük se nem túl magas, se nem túl alacsony, azaz rendelkezhetnek folyékony vízzel – olvasható a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között.

Az ausztrál kutatók a rádiócsillagászat egyik legnagyobb felbontóképességű eszközével, a nagyon hosszú bázisvonalú interferometria (VLBI/Very Long Baseline Interferometry) segítségével „hallgatták le” a csillag bolygórendszerét.

A VLBI lényege, hogy egy időben egy bizonyos égi rádióforrást több, egymástól távoli rádióteleszkóppal figyelnek meg. A jeleket mágneslemezekre rögzítik, az adathordozókat összegyűjtik, és egy központi helyen, a korrelátorban visszajátsszák, az interferencia utólag egy speciális számítógép segítségével áll elő. A módszer előnye, hogy a képalkotás szögfelbontását nem az antennák mérete, hanem a köztük levő távolság (az úgynevezett bázisvonal hossza) határozza meg, ez a Földön akár több ezer kilométer is lehet. A technika asztrofizikai alkalmazásai közül a legfontosabb a Tejútrendszerben és a távoli galaxisokban található fényes, kompakt rádióforrások nagy részletességű feltérképezése.

A kutatócsoport az ausztrál hosszú bázisvonalú rendszerével (Australian Baseline Array) nyolc órán keresztül hallgatózott különböző hullámhosszokon a Gliese 581 „környékén”, ahol teljes csend honolt. A csillagászokat azonban nem keserítette el az eredmény, a kísérletek arra szolgáltak, hogy értékeljék a VLBI-módszert, amely a legoptimálisabb eljárás az ilyen célzott keresésekhez.

Seth Shostak, a Földön kívüli intelligencia keresésével foglalkozó amerikai SETI Intézet vezető kutatója szerint, aki nem volt részese a projektnek, az eredmények nem keltenek csalódást.

„Képzeljük el, hogy valakik a távolból négymilliárd éven át rádiócsillagászati módszerekkel figyelik a Földet, ahol minden adott az intelligens élet kifejlődéséhez, ám az utolsó hetven év kivételével ennek semmiféle jelét nem észlelték volna” – magyarázta Seth Shostak.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top