Archív

Múzeumok éjszakája – Vidéki programok

moonart

Vidéken 126 múzeum, kiállítóhely és egyéb kulturális intézmény várja az érdeklődőket szombat délutántól vasárnap hajnalig 176 helyszínen a 10. Múzeumok éjszakáján különleges tárlatvezetésekkel, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal.

A győri Xántus János Múzeum Széchenyi téri épületében a honfoglalás korának mindennapjai, a Lapidáriumban a germán és római harci hagyományok elevenednek meg, a múzeum udvarán lovagi vívóbemutatót tartanak. A Városi Művészeti Múzeumba látogatók rendhagyó vezetéssel tekinthetik meg a Francisco de Goya műveit bemutató tárlatot.

A pécsi Csontváry Múzeumban az érdeklődők megtekinthetik Csontváry Kosztka Tivadar tavasszal ellopott, azóta megtalált Szerelmesek találkozása című képét, és Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo könyvtár is megnyitja kapuit. Megtekinthetik az érdeklődők a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd barokk plébániatemplom altemplomában található Habsburg kriptát, amelyben Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Izabella főhercegasszony érckoporsója található.

Bányamanók és bányarémek között rendezett kincskereső játékkal várja látogatóit a Tatabányai Múzeum bányászati skanzenje, távol-keleti kiállítás nyílik Tatán, együtt éjszakáznak Esztergom és Párkány múzeumai, a helyszíneket kisvasút köti össze. Az egri Dobó István Vármúzeumban Dobó István, az egri várvédő kapitány végrendeletét és az 1552-es várvédelemmel foglalkozó korabeli dokumentumokat is láthatja a közönség, a vár püspöki palotájában megnyitják a Márai Sándor életművét bemutató kiállítást.

A lillafüredi Herman Ottó Emlékháznál gyertyafényes tárlatvezetéssel készülnek, és nem marad el idén sem a papszeri épület udvarán a Fröccsfesztivál, amely hetedik éve egybeesik az Operafesztivállal. Megnyílik a MÁV miskolci egykori fűtőháza is, ahol a vasút, civilek által kevésbé ismert életét ismerhetik meg a látogatók. A Herman Ottó Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeumtól kölcsön kapott tarcali honfoglaló vezéri sírt mutatja be.

A Soproni Múzeumban a 9. Nádasdy Huszárezred I. világháborús felszerelését, kézifegyvereit és a Storno-család fegyvergyűjteményét láthatja a közönség, míg a múzeumhoz tartozó Patika-házat felkeresők gyógyszerészettörténeti ismereteiket gazdagíthatják. Zalaegerszegen megnyílik a bíróság épülete és a Magyar Olajipari Múzeum kapuja is, a bátrabbak pedig rabomobillal utazhatnak az elsötétített falut idéző Göcseji Skanzenbe. Egy napra megnyílnak a szekszárdi vármegyeháza állandó kiállításai a múzeumok éjszakáján, a simontornyai vár népihangszer-bemutatóval, reneszánsz ételekkel készül.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum mellett a Vadászati Múzeumot is és a Hintó Múzeumot is megtekinthetik a látogatók. A Georgikon Majormúzeumban szabadtéri rendezvényeket szerveznek, lesz Szent Iván-éji tűzgyújtás és tűzugrás, valamint kiállítás a kályhakészítés történetéről. Éjszaka nyílik meg Szabolcs Péter, a hetvenedik születésnapját ünneplő Munkácsy-díjas szobrászművész jubileumi kiállítása.

Rabszállítóval érkezhetnek az érdeklődők a Nógrád Megyei Levéltárba szombaton, ahol a börtönök és a bűn világába ad betekintést a Bűn és bűnhődés című program. A látogatók megismerkedhetnek az egykori betyárvilággal és Sisa Pista cellájába is bepillanthatnak. A Bányamúzeumban a Bányász-Kohász Dalkör hagyományőrző műsora köszönti a látogatókat, akik éjfélig vezetéssel járhatják be a föld alatti kiállítóhelyet.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban a festőművész hasonmása a közönséget festés közben, korhű ruhában és környezetben várja, a Gyulai Várban pedig Frangepán Beatrix, Corvin János özvegye, a vár egykori úrnője fogadja a látogatókat. A gyulai Erkel Emlékházban Erkel-műveket hallgathat a közönség ismert művészek előadásában.

A szombathelyi Savaria Múzeum kőtárában óceániai ékszereket mutatnak be, a díszteremben „láthatatlan kiállításra” invitálják a betérőket Mindent a kéznek! felszólítással, éjfélkor pedig máglyát gyújtanak a múzeum előtti parkban. A Smidt Múzeumban numizmatikai kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, akik maguk is kipróbálhatják a pénzverést, de akár régi korok ruháit is magukra ölthetik. A Vas Megyei Levéltár régi épületének pincéjében az egykori vármegyei börtön sötét celláiban barangolhatnak a látogatók.

A szolnoki Damjanich János Múzeum udvarán az Alföldi Olajbányász Fúvószenekar és a MÁV-Gépészet Járműjavító Férfikara ad hangversenyt, a Szolnoki Galériában – ahol a Szigligeti Színház százéves épületének történetét bemutató tárlat látható – a Szolnoki Kodály Kórus és a Bartók Béla Kamarakórus műsorát hallgathatják a zenerajongók. A múzeumok éjszakájára készülnek Berekfürdőn is: szombaton 10 órától interaktív nap részesei lehetnek A szovjet repülőtér titkai című kiállítást felkeresők, akik megtekinthetik a hajdanában szigorúan védett, és 1991 nyara óta üresen álló kunmadarasi volt szovjet katonai légibázist is.

Több vidéki helyszínen, egyebek mellett Veszprémben, Szegeden, Szentendrén és Kecskeméten június 23-án rendezik a múzeumok éjszakáját.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top