Archív

Befejeződött a rejtőzködő író Gordon Zsigmond-sorozata

1956 01

Kondor Vilmos új regénye, a Budapest novemberben, a Gordon Zsigmond-sorozat ötödik, befejező része.

1956 01

Kondor Vilmos új regénye, a Budapest novemberben, a Gordon Zsigmond-sorozat ötödik, befejező része.

A nyilvánosság elől rejtőzködő író az MTI-nek adott email-interjúban az 1956-os forradalom idején játszódó könyvről elmondta: korabeli újságok, régi rádióadások átiratai és rengeteg fotó segített neki felidézni a kort.

„Gordon eddig ritkán volt személyesen érintett az ügyeiben, most azonban igen: meg kell találnia valakit, aki számára nagyon fontos, méghozzá az 1956-os forradalom idején, amikor szinte minden sarkon fegyverek ropogtak. Nyomozása, amit némi túlzással hajtóvadászatnak is lehet hívni, Budapest olyan világába viszi, amiről az akkori események kapcsán ebben a formájában alig lehetett hallani: a bűn és a bűnözés világába” – fogalmazott az író a Budapest novemberben cselekményéről, amely 1956. október 20-án kezdődik és november 1-jén ér véget.

Arra a kérdésre, hogy ebben a regényben felbukkannak-e ismert, valós történelmi szereplők, az író azt felelte, hogy csak nagyon kevesen. „Mivel a regény a bűnözők világában játszódik, ezért Gordonnak nincs is nagyon alkalma a történelmet formáló alakokkal találkozni, viszont a bűnözők, svindlerek és egyéb rovott múltú és jelenű alakok legtöbbje abban az időszakban folytatta áldásosnak ritkán nevezhető tevékenységét. Felbukkan a könyvben jó néhány magyar és külföldi újságíró, ám köztük sincsenek nagy nevek” – árulta el a szerző.

Megjegyezte, hogy akárcsak a Gordon-sorozat előző köteteinél, most is igyekezett elolvasni a lehető legtöbb könyvet a korról. „Rengeteg könyvet megvettem, aztán néhány oldal után félreraktam őket, mert mindegyik utólagosan mondta el, mi történt, de az utólagos értelmezések, magyarázatok és beszámolók mellékvágányra terelhették volna ezt a könyvet is. Sőt, minél több könyvbe olvastam bele, annál több alkalommal éreztem úgy, hogy aknamezőre tévedtem” – vallotta be az író, aki szerint 1956 sok emberben személyes élményként él még, és mindenkinek megvan a maga igazsága.

Kondor Vilmos a regény keletkezése kapcsán kitért arra, hogy most is a pillanatfelvételek jelentették a legtöbbet, mert ezek már önmagukban lenyűgöző történetek és dokumentumok: az MTI fotóalbuma, az 56-os Intézet kiadványai, a fortepan.hu gyűjteménye.

A könyvet decemberben kezdte el írni. „Úgy éreztem, hamar megleszek, szerettem a történetet, izgalmasnak találtam, volt benne ármány és szerelem, összeesküvés, hősiesség, bosszú, önfeláldozás, pátosz, nagy egymásra találás, börtönből szöktetés és harci hevület, ám akkor egyszerre két dolog történt. Először is rájöttem, hogy nem azt a történetet mesélem el, amit el akarok, másrészt úgy éreztem, történelmi, politikai és ideológiai szempontból is aknamezőn sétálok”.

Ettől nemcsak a kedve ment el, hanem kicsit meg is ijedt, mert azt látta, hogy nem lesz képes megírni, amit végül szeretne. Végül Hodács László története sietett a segítségére. „Őt minden idők egyik legkiválóbb magyar szélhámosának tartom Trebitsch Lincoln mellett. Minden a helyére került, három és fél hónap múlva úgy fejeztem be a történetet, ahogy elképzeltem” – fogalmazott Kondor Vilmos.

Arra a kérdésre, hogy valóban lezárta-e a történetet, vagy meghagyta a lehetőséget a folytatásra, az író azt felelte, hogy ennek a történetnek nem lehet folytatása. „Legfeljebb előzményei lehetnek. Jelenleg is egy novellán dolgozom Gordonnal a főszerepben. Az írás 1931-ben játszódik, és olyan eseményeket örökít meg, amelyek jellegüknél fogva nem kerülhettek bele a regényekbe. Sok minden történt Gordonnal a húszas-harmincas években, és ezeket a sztorikat meg fogom írni, így árnyalva magamban is a róla kialakult képet. Ám írhatok akárhány novellát, ezek egyike sem játszódhat 1956 novembere után. Gordon története akkor – így vagy úgy – véget ért”.

Kondor Vilmos arról is beszélt, hogy nemsokára egy thriller-trilógiának áll neki, mert nagyon érdekli a műfaj, komoly kihívásnak tartja. „Találtam egy olyan főhőst, egy olyan korszeletet és egy olyan történetet, amit nagyon meg akarok írni. A trilógia első kötete 1944 őszén játszódik, főhőse egy fiatal katonatiszt, és igyekszem időben befejezni, hogy jövő karácsonyra megjelenhessen” – árulta el.

A szerző az ünnepi könyvhéten sem fog dedikálni, azaz továbbra sem fedi fel gondosan őrzött inkognitóját. „Sajnos semmilyen formában nem tudok kimenni a könyvhétre, viszont aki szeretne dedikált könyvet, az a sorozat honlapján keresztül írhat nekem. A kiadóm segítségével igyekszem a lehető leghamarabb teljesíteni ezeket a kéréseket”.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top