Archív

Elhunyt Ray Bradbury amerikai sci-fi író

Ray Bradbury

Németh Attila szerkesztő, fordító és Ungvári Tamás író beszél a szerzőről.

Az egyik legnagyobb alakját vesztette el a science fiction irodalom Ray Bradbury amerikai sci-fi író halálával, mondta Németh Attila fordító, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője.

“Azon kevés science fiction írók közé tartozott, akiket befogadott a szépirodalom fősodra is, egy két írása még egyetemi tananyag is lett” – fogalmazott a szerkesztő, hozzátéve, hogy ez nagyon ritka a műfajban. “Nem is tartozott szorosan a sci-fi irodalomhoz, más műfajban is alkotott, több önéletrajzi ihletésű novellája, regénye jelent meg” – jegyezte meg Németh Attila.

A fordító felidézte azt is, hogy Ray Bradbury tágított a science fiction műfaji határain; kezdetben sok támadás érte például a sci-fi rajongók részéről azért, mert műveit nem tartották elég tudományosnak. “Később rádöbbentek az olvasók, hogy a tudományos-fantasztikus kereteket ő csupán díszletként használta ahhoz, hogy az emberről, érzelmekről, erkölcsről írjon” – vélekedett.

Elmondta, a Bradbury legismertebb műve a Fahrenheit 451 volt, de az életmű legalább ilyen fontos darabja a Marsbéli krónikák és A tetovált ember című elbeszéléskötet- ez utóbbi fordításában Németh Attila is részt vett.

Ungvári Tamás író, fordító, művelődéstörténész szerint “katasztrófa, hogy Ray Bradbury éppen akkor távozott az élők sorából, amikor harmadik újrafelfedezése zajlik”.

Ungvári Tamás író felidézte, hogy a népszerű amerikai hetilap, a The New Yorker épp egy hete jelentetett meg egy sci-fi számot, amely újabb részleteket tárt fel Bradbury önéletrajzából. Ebben az amerikai író arról beszélt, hogy miként lett elragadtatott olvasója elsőként az úgynevezett karikatúra-könyveknek és 6-7 éves korában hogyan ragadta meg őt a galaxison túli világ, az, hogy hogyan lehetne elképzelni az űrben a létezést.

Ez gyerekként megragadt Ray Bradburyben és később, amikor az ’50-es években elindult a sci-fi irodalom, megszállottan megpróbálta ezt íróként megvalósítani, nagy sikerrel. “A Fahrenheit-könyv klasszikusa a megtermékenyült képzeletnek, a tudományos-fantasztikus irodalom egyik klasszikusa lett” – hangoztatta.

Ray Bradbury helyi idő szerint kedden hunyt el Kaliforniában, halálhírét egyik lánya, Alexandra Bradbury közölte szerdán.

Bradbury kiadója, a HarperCollins szóvivője szerint az amerikai sci-fi óriása “békésen halt meg hosszas betegeskedés után”.

Az író egészsége az utóbbi években már gyengébb volt, stroke miatt kerekesszékbe kényszerült, ennek ellenére aktív maradt, új regényeket, színműveket, forgatókönyveket, valamint költeményeket szerzett. Minden nap írt, időről időre könyvesboltokban, könyvtárakban tűnt fel adománygyűjtő vagy irodalmi eseményeken Los Angelesben.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top