Archív

Munkácsy Mihálynak tulajdonított festmény Szegeden

Munkcsy 2

Fogas Ottó múzeumigazgató (balra) bemutatja Tápai Péternek, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjének A főpap című képet.

Munkcsy 1A Móra Ferenc Múzeum leltárkönyvében Munkácsy Mihálynak tulajdonított festményt a szegedi Kultúrpalota dísztermében állították ki. A közgyűjtemény a 2012. június 23-án nyíló Munkácsy-tárlat kapcsán természettudományos módszerekkel igyekszik tisztázni, hogy a nagyközönség elől eddig elzárt festmény valóban Munkácsy Mihály munkája-e.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kapcsolódó hír:

Munkácsy Mihály alkotásaiból nyílik kiállítás a Múzeumok éjszakáján a szegedi Kultúrpalotában; az október közepéig látható tárlaton a festő 41 alkotását – köztük a Golgotát – csodálhatják meg az érdeklődők.

Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője a kiállításról tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a festmények közül 33 mű Pákh Imre gyűjteményéből származik, és Bécsből érkezik Szegedre. Öt festményt a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz a szegedi múzeumnak, három alkotás – a Honfoglalás színvázlata és szénvázlata, valamint a Tálcás lány – pedig a Móra Ferenc Múzeum saját gyűjteményének része.

Fogas Ottó múzeumigazgató közölte, hogy a tárlat előkészületeivel párhuzamosan a közgyűjtemény egy a leltárkönyvben Munkácsy-alkotásként szereplő festmény tudományos vizsgálatát is elindítja.

A főpap címet viselő olajvázlat – amelyet eddig a kétségek miatt a nagyközönség nem láthatott – Brummer József egykori műkereskedőtől, a Párizsban hírnevet – később pedig New Yorkban vagyont – szerzett egykori szegedi fiatal szobrásztól adományként érkezett 1911-ben Szegedre.

1911 őszén Tömörkény István, a Városi Múzeum és Somogyi könyvtár igazgató-könyvtárnoka jegyezte be a művet a leltárkönyvbe; azonban kétsége jeléül egy kérdőjelet tüntetett fel az alkotás hátulján.

Az alkotást a művészettörténészek többsége a stiláris jegyek alapján hamisítványnak tartja. A közgyűjtemény laboratóriumi vizsgálatokkal igyekszik tisztázni a több mint százéves rejtélyt. A kutatás célja a földrajzi keletkezési hely, a létrehozási idő, valamint a festményen használt különböző pigmentek korának meghatározása.

A muzeológus elmondta, a laboratóriumi vizsgálatok teljes kétséget kizáróan ugyan nem tudják igazolni, hogy A főpap Munkácsy Mihály egy korai alkotása, az azonban bebizonyosodhat, hogy a mű hamisítvány.

A vizsgálatokkal egy időben a múzeum szakemberei francia levéltárakban annak is igyekeznek nyomára akadni, hogy annak idején Brummer József kitől vásárolta a képet – tette hozzá az igazgató.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top