Archív

Gondolat-jel 2012. június 3. Kossuth adó 11.05-11.58

Az eldobható társadalom téged is képes eldobni. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a csereszabatos eszmék és tárgyak világában igyekszik maradandóra lelni. A koránál egy fejjel magasabbat lenyakazhatják, ha a közösség csak különbözőségét és nem nélkülözhetetlenségét ismeri fel. Az eredeti, a kritikus, az újító elmét utolérik a boszorkányüldözők. Háborodottnak tekintheti a középszer, de máglyát is rakhat a gyávaság, ha képtelen tovább gondolni a jelennél önmagát. Emlékezet nélkül nem működik a képzelet. Memoriter…

Antall – Kiss Gy. Csaba Jerzy Hofmann Varsói csatája ……………………….…..… 07,39

A film nem véres, csak a történelem. Jerzy Hoffman Bitwa Warszawska című filmje, tehát a Varsói csata 1920 című mozi mindössze egy este pergett Budapesten. Történelmet forgatni kockázatos dolog. A Varsói csata akkor is közös történelmünk lenne, ha a magyarok nem igyekeztek volna segíteni. Ám a minden harmadrangú amerikai filmet jelentős erőbedobással forgalmazó kereskedők ebben a moziban nem láttak fantáziát.

Tráser László – Balogh Elemér a szegedi boszorkányperekről ……………..………..07,06

Könyves Kálmán már idejekorán megmondta, de lekéste őt a magyar felvilágosodás. Legalábbis a török hódoltság, s a Habsburg ellenes függetlenségi háborúk után, nehezen magára találó Szeged társadalmában. A középkor korántsem olyan sötét, mint amennyire a szeretet eszményétől elforduló vakhit rögeszméssé tehet egy közösséget. A jog ilyenkor asszisztál, ha formálisan szakszerű, akkor is. Lásd a XX. század koncepciós pereit.

Antall – Heimann Zoltán és Merfelsz Gábor a bor felől …………………..………….07,25

A földhöz paraszt kell és nem hivatal. A legteljesebb tudás az időjárás, a talaj és vízgazdálkodás, a növénytan, a fajta és állatismeret, a gazdálkodás szervezése, a piaci tájékozottság. És ez egykor, egyetem nélkül, csak úgy a hagyományok átadása által is működött. Eddig kétszer sikerült teljesen szétverni a rendszert, a kollektivizálással és a privatizálással.

Tarnóczi László – Ázbej Kristóf párizsi fuzionalista …………………………….…… 07,26

Időnként szét kell szedni a világot, hogy más módszerekkel is összerakhassuk. A képzőművészet még a fotográfiának is ihletője lehetett ebben a múlt századi analízisben. Ám a személyi számítógépek grafikai programjai nem pótolják a zsenialitást, legfeljebb a váltott technológiát, és az amiatt módosuló személetet mutatják.

Antall – Galán Angéla Szlovákmagyarok című filmje …………………….……….… 07,36

A gombolyaggal játszó cicáktól aligha sírja el magát az ember. A valóság drámai ereje önmagában is megrendítő, s ilyenkor válik jól megkülönböztethetővé az érzelem, és az érzelgősség. A nemzeti összetartozás napján Szlovákmagyarok címmel Galán Angéla vizsgafilmje kerül a Magyar Televízió egyes csatornájának esti műsorára. Ez a dokumentumfilm Makk Károly, Szinetár Miklós és András Ferenc javaslatára, az elmúlt esztendőben Gundel-díjat kapott.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Patakiné Homoki Éva és Dancsó Mária

Műsorunkban a Juhász Gábor trió felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top