Archív

Kolozsváron is lesz Ünnepi Könyvhét

Mátyás király szülőháza

Június 7. és 10. között – a magyarországi rendezvénnyel párhuzamosan – Kolozsváron is megtartják az Ünnepi Könyvhetet.

Szép Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kulturális ügyekben illetékes főtitkára az eseményt beharangozó kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavalyi próbálkozás sikerén felbuzdulva immár másodszor vágnak bele a könyvhét kolozsvári megszervezésébe. Az eseménynek történelmi előzményei is vannak, 1941-ben Móricz Zsigmond is dedikált a kolozsvári könyvhéten – emelte ki.

Az eseményre szabadtéri színpadot szerelnek fel a Mátyás király szülőháza előtti térre, a könyves standokat pedig a téren és a környező sétálóutcákban helyezik el. A színpadon délutánonként előadóművészek, könnyűzenei együttesek, néptánccsoportok követik egymást. Csütörtökön, június 7-én Balázs Fecó és a Korál, pénteken a Fűszál együttes, szombaton a Kalapos Band és a Role zenekar, vasárnap Berecz András mesemondó és a Bóbita zenekar lép fel.

A társszervező Romániai Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete képviseletében jelen lévő H. Szabó Gyula, a Kriterion könyvkiadó igazgatója beszámolt arról, hogy eddig 24 kiadó és könyvterjesztő cég jelezte részvételét. Az MTI kérdésére elmondta, hogy az erdélyi kiadók figyelme megoszlik a könyvhét magyarországi rendezvényei és a kolozsvári rendezvények között. Hozzátette azonban, hogy már most vannak olyan kiadók, amelyek a kolozsvári jelenlétet tartják fontosabbnak.

H. Szabó Gyula azt is elmondta, hogy egy olyan stand megnyitását is tervezik, amelyen „sokkoló” áron, akár az üzleti ár ötödéért kínálnak könyveket. A standon a kínálat óráról órára változni fog és nem közlik előre, hogy mikor melyik könyv vihető el olcsón.

Az esemény keretében június 9-én megemlékeznek a nemrég elhunyt Fodor Sándor kolozsvári íróról, a Csipike meseregény-sorozat szerzőjéről is.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top