Archív

Szlovák fordításban Esterházy János életrajzi kötete

Janos Esterhazy

Molnár Imre magyarul két éve megjelent, Esterházy János élete és mártírhalála című könyve az első életrajz, amelyet Magyarországon a felvidéki politikusról kiadtak.

A Szlovákiában szintén hiánypótlónak számító szlovák változatot Angelika Doncova, nagykürtösi szlovák műfordító készítette el. Angol fordításban tavaly októberben látott napvilágot.

„Esterházy Jánossal kapcsolatban nagyon sok a félreértés. Fontos, hogy objektív képet adjunk életéről és tetteiről, hiszen egy kritikus időpontban képes volt olyan döntést hozni, amellyel bizonyította emberségét és olyan tartást tanúsított, amelyre abban a pillanatban és abban környezetben nem vállalkozott senki” – mondta Méry Gábor, a szlovák nyelvű változatot is gondozó Méry Ratio Kiadó vezetője.

Mint hangsúlyozta, Esterházy János tettei alapján a hősök közé sorolandó. „Az életéről szóló objektív kép elősegítheti azt, amiért egész életében küzdött: az emberséget és békés együttélést” – emelte ki Méry Gábor.

A 111 éve, 1901. március 14-én született Esterházy volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott. A szovjet titkosszolgálat, majd a csehszlovák hatóságok egyebek között azért hurcolták meg, mert nyilvánosan elítélte a szovjetek által 1940-ben elkövetett katyni (katinyi) vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le.

Esterházy Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, és 55 éve, 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében hunyt el.

Méry Gábor az MTI-nek elmondta, hogy nem tervezik más nyelven megjelentetni a kötetet, hiszen az angol és a szlovák fordítás segítségével a nem magyar anyanyelvű érdeklődők is megismerkedhetnek a mártír politikus életével.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top