Archív

Szántó T. Gábor: Édeshármas

Szántó T. Gábor író a Szombat főszerkesztője. Fot Reichel Tams

„Van úgy, hogy az embert a titkai tartják életben.” Szántó T. Gábor új regénye a 2012-es Ünnepi Könyvhétre a L’Harmattan Kiadó gondozásában jelenik meg.

„– Hagyja, hogy elmenjen, Miklós. Nőzzön egy kicsit. Akkor majd féltékeny lesz és visszajön. Akar átjönni? Iszunk egy kis szilvapálinkát.

– Nem lehet, reb Slojme, már van bennem két nyugtató.

– Maga nyugtatót szed?

– Nem jókedvemben.

– Keressen magának másik lányt.

– Nem tudom elképzelni az életem mással.

– Ha nagyon kapkod utána, nem jön vissza. Nem kellene esetleg egy pszichiáter magának? Én negyven éve járok.

– És segít?

– Nem, de rendkívül jól szórakozom. Egy idő után azt mondják, mintha én kezelném őket.”

*

Édeshármas bort 3D-ben psdEgy mester, egy tanítvány és egy nő próbálnak kikeveredni életük zsákutcáiból az ezredforduló Budapestjének jellegzetes helyszínein: az Újlipótvárosban, a Duna-parton, divatos bárokban vagy éppen romkocsmákban, a zsidónegyed sikátoraiban.

Hol együtt, hol külön, hol egymást segítve, hol egymás elől menekülve keresik a választ: hogy viseljék el a szerelmet, az életet és a halált?

Keresik a választ: kiléphetnek-e a múlt árnyékából, vagy holtig magukban hordozzák.

Keresik a választ: hogy lehet így élni és szeretni?

Egy vészkorszakot túlélt öreg emigráns tér vissza Amerikából Budapestre, s költözik az Újlipótváros szívébe. Visszatér szülőhazájába, mert nem tud elszakadni tőle, és tudatosítani akarja, milyen kincseket rejt a múlt. Fiatal tanítvány szegődik mellé, s míg kezdetben ő támogatja nagy terveket dédelgető, beteg mesterét, szerelmi válsága következtében egyre inkább a fiatalember szorul rá az idős férfi élettapasztalatára, bölcsességére.

Párhuzamosan bonyolódik a regény szerelmi szála, illetve a mester és tanítványa kalandjai. Szexualitás és vallás kérdései éppúgy ütköznek, mint a menni vagy maradni dilemmája. Az öreg nemcsak a hagyományra, hanem az életre is tanítja a fiatalembert, mintha azt akarná sugallni: ha a tanulásnak mint életformának lőttek, még mindig ott az élet mint tanulási forma.

A múlt élő valóság e könyvben, mely azonban ízig-vérig kortárs regény. A szerelmi szenvedély és a nemzedékek közötti dialógus lehetősége éppúgy szerepet kap benne, mint az, hogy a különböző hitű és gondolkodású embereknek hogyan kellene élnie egymás mellett, s mihez kezdjen a tradíció és a modern kor kihívásaival korunk szülötte.

A regény szereplői, miliője ismert lehet az olvasók előtt a szerző Népszabadságban megjelent tárcanovella-sorozatából is. A tárcák és a regény azonban más-más történeteket villantanak fel szereplőik életéből.

http://szepirodalom.harmattan.hu/

Könyvbemutató:

Május 29. kedd, 17.00

Írók Boltja (Bp. VI. Andrássy út 45.)

A könyvet méltatják: Török Ferenc filmrendező, Vári György irodalmár

Dedikálás:

Június 10. vasárnap, 17.00

Vörösmarty tér (JAK-L’Harmattan stand)

Videó a kötetről:

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top