Archív

Páratlan értékű könyveket keres az olasz rendőrség

Az olasz rendőrség művédelmi csoportja az egyik nápolyi könyvtárból eltűnt köteteket keresi. A könyvtár igazgatóját letartóztatták.

A világ első könyvkiadója, az itáliai Aldo Manuzio által 1502-ben nyomtatott Dante című kötetet keresi az olasz rendőrség. Nemzetközi körözést adtak ki az 1499-es, Poliphilus névvel ismert könyv visszaszerzésére is. A nyomozásban az Interpol segít.

Mindkettő a reneszánszban alapított Girolamini nápolyi múzeum-könyvtárból tűnt el, ahonnan 1500 páratlan értékű kéziratnak és könyvnek veszett nyoma. A könyvtár másik 257 könyvét ládákban találtak meg Veronában. További ötszázat a német hatóságok azonosítottak: gyűjtők készültek őket megvásárolni. Az olasz rendőrség a nemzetközi aukciós házaknál is a Girolamini kincsei után kutat.

“A könyvtár súlyos, talán örökre pótolhatatlan veszteséget szenvedett” – nyilatkozta az olasz sajtónak a nápolyi rendőrség művédelmi egységének parancsnoka.

A Girolaminiből tömegesen eltűnő könyvekre a nápolyi egyetem egyik professzora hívta fel a figyelmet, aki ötszáz értelmiségi társával nyílt levelet intézett az olasz kulturális tárcához.

A könyvtár igazgatója, Massimo Marino De Caro, ezt követően tett feljelentést a rendőrségen a könyvek eltűnése miatt. De Carót azonban letartóztatták, mintha ő adta volna el a ritka könyveket. A hatóságok több mint hat millió euróra becsülték a kárt.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top