Archív

Móricz Zsigmond posztumusz díszpolgári címet kapott Leányfalun

A gesztussal az író emléke előtt kívántak tisztelegni halálának 70. évfordulója alkalmából.

„Személye meghatározó volt a település életében – emlékét ma utca- és iskolanév őrzi -, mint ahogy Leányfalu is kiemelkedő jelentőségű hely volt Móricz számára” – fogalmazott Nyíri Csaba. Móricz Zsigmond Leányfalun írta többek között a Légy jó mindhalálig című regényét, az Erdély trilógiát, az Életem regénye című önéletleírását, de itt született a Napló is.

Leszármazottai ma is abban a házban élnek, amely az író által az 1900-as évek elején vásárolt telken épült fel, és ahová 1936-ban költözött véglegesen. Itt élt például az író két lánya, Lili és Virág, ma pedig unokája, Kolos Virág és családja lakja a házat, de megfordult Leányfalun az író fogadott fia, Móricz Imre is – mutatta be a település és az író kapcsolatát Nyíri Csaba polgármester.

A posztumusz díszpolgári cím adományozásáról április 24-én döntött a testület, az ünnepélyes aktusra pünkösd vasárnapján került sor, ahol a család nevében Kolos Réka, Kolos Virág és Móricz Imre, valamint az író dédunokája, Rindt Kata vette át a díszoklevelet. „

„Az írófejedelem egyben Pócsmegyer díszpolgára is lett, hiszen a két település a múlt század közepéig összetartozott, és Móricz a pócsmegyeri református templomába járt, ahol a presbiterek padjában volt helye, édesanyja, Pallagi Erzsébet pedig a pócsmegyeri temetőben nyugszik” – tette hozzá a polgármester. Az idei év ünnepi eseményei sorában június 30-án kerül sor a Móricz Zsigmond Társaság ünnepi közgyűlésre Leányfalun, szeptember 8-án Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke emlékezik az íróra a pócsmegyeri templomban ünnepi istentisztelet keretében, és szeptemberben rendezik meg az országos Móricz-prózamondó versenyt a leányfalui általános iskola szervezésében – hívta fel a figyelmet a településvezető.

Nyíri Csaba elmondta: kéréssel fordultak Tarlós István főpolgármesterhez, hogy az író halálának évfordulóján, szeptember 5-én ismét a helyén állhasson a főváros egyetlen egészalakos Móricz-szobra, melyet a 4-es metró építése miatt kellett eltávolítani a Villányi út és a Móricz Zsigmond körtér sarkáról.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top