Archív

Irodalmi turizmus: Toldi-panoptikum

toldi3

Toldi-panoptikummá alakították át a Debreceni Vidámpark egyik legrégebbi nevezetességét, az Elvarázsolt Kastélyt, a gyermeknap alkalmából vasárnap megnyitott interaktív tárlat Debrecen és a romániai Nagyszalonta egyéves közös kulturális projektjének része.

A két város közös uniós finanszírozású programja Nagyszalonta szülötte, Arany János életének és munkásságának állomásait állította középpontba, kiemelt célként megjelölve az irodalmi turizmus fejlesztését. Az elmúlt egy évben a két település közösen jelent meg turisztikai kiállításokon és több utazást is szerveztek iskoláscsoportoknak.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere vasárnap a Debreceni Vidámparkban tartott megnyitón kiemelte: akárcsak a Toldi, úgy most a Toldi-panoptikum is pályázat útján születhetett meg. Ehhez a város 27 milliót nyert – ismertette.

A kiállításon a gyerekek játékos formában ismerhetik meg Arany János egyik leghíresebb művét: le kell tudni nyomniuk a szarvánál fogva a szürkemarhabikát, mozgásérzékelős szobában virtuálisan állhatnak ki a cseh vitéz ellen, korhű jelmezekbe bújhatnak és videoanyagokat nézhetnek meg a Toldi leghíresebb jeleneteiről.

Az egymásba nyíló termek mindegyikében két-két tv-képernyő is fogadja a viaszbábuk közé érkező gyerekeket, akik már a sajtóbejárás idején is hosszú sorokban kígyózva vártak a bejutásra.

A panoptikum termeit végigjárva a látogatók öt kérdésre felelhetnek egy információs terminálon a művel kapcsolatban. Ha helyesen válaszolnak, fényképet készíttethetnek magukról, eldönthetik, hogy Nagy Lajos korának harci öltözékei közül melyiket viselik. Az elkészült fotót már a helyszínről elküldhetik e-mailben maguknak és barátaiknak.

Nagy Sándor Tibor, a vidámparkot fenntartó Nagyerdei Kultúrpark igazgatójának közlése szerint az Elvarázsolt Kastélyhoz hasonlóan a Toldi-panoptikum is a park „zászlóshajója” marad.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top