Archív

Gondolat-jel 2012. május 27. Kossuth adó 11.05-11.58

A csőlátás a golyó kiváltsága. Legalább az első durranásig. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a cél által meghatározott eszközök elkerülhetőségét igyekszik mérlegelni. Hiszen, ha a huzagolás pörget, akkor még a csőből is csak annyit érzékelünk, amennyit az esztergagép enged. Szélesebb látókörre váltva az ember (vágyainak elérése során is) válogathat. A gondolkodás luxusa olyan érték amelynek még a piac szabályai sem befolyásolják árfolyamát. Nem a papír, nem a diploma, és nem a szakdolgozat teszi az értelmiségit, hanem az életforma.

Antall – A Makovecz Alapítvány születése …………………..…………………..……. 07,48

Nem érdekelte a világhír, viszont fölöttébb foglalkoztatta ez a kisded ország. Markáns véleménye volt mindenről házon kívül és belül, s aki valóban megismerte, az nem tudott, és nem is akart személyiségének varázsa alól szabadulni. Pedig semmit nem tett azért, hogy megkedveljék, sőt. Politikai konzervativizmusa kézen fogva járt tágas, eredeti és érvényes művészi, közéleti elgondolásaival.

Oláh Gál Elvira – A szociográfia halála ……………………….………………….….. 07,31

A menedzserek és a karrier-politikusok kóros elszaporodása kihalásra ítéli az értelmiségi létformát. Az elemzéshez és értelmezéshez nélkülözhetetlen anyagi lehetőségeket, erkölcsi nézőpontokat, szervezeteket ellehetetleníti ez az agresszív szaporulat. A Székelyföld című folyóirat csak egy eltűnőben lévő műfajt kívánt szóhoz juttatni, de itt már többről van szó.

Antall – Molnár Márta kishegyesi iskola ………………………………………………. 07,13

Módszeres falukutatás nélkül is rátalál az ember a háború utáni Vajdaságban – a gazdasági, szociális, nemzetiségi és migrációs válsággal szembesülő tanárokra és iskolára. Molnár Márta magyar tanár, iskolaigazgató hátországa a falu. Mégsem fúj visszavonulót, mert az esélytelenségben az intézményt támogató közösség áll mögötte. A csapat, amelyet a szándék és a gyerekek érdeke szervez.

Trojan Tünde – Hadzsikosztova Gabriella és a Malko teatro ……………………….. 07,40

A kalandozások kora nélkülöz minden romantikát. A lovasrohamot felváltotta az idegek harca, a lelket kezdi ki az új népvándorlás. Az egzisztenciális siker érdekében vállalt újra honosodás konfliktusait még a személyiség-közeli társadalomtudományok sem fedezték fel, a szociológia, a pszichológia még kénytelen az irodalomra hagyni a kérdésföltevést.

Elek Tibor – A megosztottságáról és a kritika felelősségéről ……………….………..07,30

Az vesse ránk az első követ, aki bírja a válaszcsapást. Elek Tibor nem találta a helyét az irodalomban, hát újra kijelölte azt, mégpedig a Kortárs kiadónál megjelent új kötetével. Állítások és kérdések című könyve a szó szoros értelmében összeállítás, mégsem mozaikos. A hézagokat ugyanis kitölti az a következetesség, ami kritikusi magatartásának sajátja.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Farkas Szilvia és Schwartz Nóra

Műsorunkban Tropical Transform quintett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top