Archív

A Kispolgárokról, másképp – AEGON-est a Katonában

des andras dobofoto 03 k

A sorozat a fővárosi teátrum egy-egy előadását, illetve az abból választott mozzanatot más művészeti ágak segítségével járja körül; ezúttal a nemzedékek együttélése a téma a Kettőspont-sorozat legújabb estjén május 24-én.

A Kettőspont sorozat harmadik darabja a Zsámbéki Gábor által rendezett Kispolgárok című előadáshoz kapcsolódik, Fullajtár Andrea, az est házigazdája mellett Pálmai Anna és Ötvös András is fellép a produkcióban – áll a színház honlapján.

torok ferenc dobo laszlo fotoja kicsiA Katona József Színház és az AEGON Magyarország együttműködésében megvalósuló sorozat szerkesztője Eszéki Erzsébet, akinek koncepciója szerint minden est egyszeri alkalomra készül, nem közönségtalálkozóként, nem is pódiumbeszélgetésként; az előadásokat gondolatébresztő művészeti összjátéknak szánják.

Minden Kettőspont-est más művészeti ágak segítségével közelít az előadáshoz, illetve az abból választott mozzanathoz, azt továbbszövő tánccal, zenével, irodalmi művekkel, akár meglepő módon, újfajta asszociációkkal. A kiindulópont ezúttal a Kispolgárok című előadás, illetve a nemzedékek együttélésének témája. Értjük-e egymást? Átadható-e a tudás, a tapasztalat? Mit jelent a folytonosság? Saját identitásunk kialakításához miért fontos a gyökereink megismerése? – teszi fel a kérdéseket a sorozat szerkesztője.

A május 24-i esten erre az alkalomra készülő tánccal, a témához választott irodalmi művekkel és élőzenével várják a közönséget. Az esten fellép Dés László (szaxofon) és Dés András (ütőhangszerek), valamint a táncosok: Horváth Zsófia, Rózsahegyi Orsolya, Grecsó Zoltán és Tókos Attila. A vendég ez alkalommal Grecsó Krisztián író és Török Ferenc filmrendező.

grecso krisztian dobo laszlo fotoja 02A Kispolgárokat január 20-án tűzte műsorára a Katona József Színház. Makszim Gorkij első darabja – amelyet a moszkvai Művész Színház 1902-ben mutatott be – még magán viseli a jó barát és kolléga, Csehov művészetének egyes jegyeit, de már megjelenik önálló, markáns és provokatív hangja.

A darabban hiába élnek a Besszemjonov-házban családtagok, lakók egy fedél alatt, mind idegenek egymás számára. Vaszilij Besszemjonov végigdolgozta életét, családot alapított, biztonságos otthont teremtett övéinek, taníttatta gyerekeit, mindezért állandó tiszteletet várna el, de nem kapja meg és egyre kevésbé érti a világot. Családtagjai úgy érzik, hogy folytonos számonkéréseivel megnyomorítja őket.

Zsámbéki Gábor az MTI-nek korábban elmondta: a többszólamúság, a különböző igazságok egymás mellett létezésének a kérdése fogta meg leginkább Gorkij művében. „Azt gondoltam: ez nagyszerű lehetőség arra, hogy egy pompásan felépített, rendkívül gazdagon megrajzolt figurákkal teli darabban a konfliktusokat ne bárdolatlanul és eleve eldöntött ítéletekkel állítsuk színpadra, hanem egyfajta kiegyenlítettség jegyében” – fogalmazott.

fullajtar andrea kicsiAz előadás főbb szerepeiben Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely, Máté Gábor, Ötvös András, Szirtes Ági, Rezes Judit, Pálmai Anna és Bán János látható.

A Kettőspont-sorozat első két estje a színház Cigányok és A filozófus című előadásához kapcsolódott. Az idei évben hat AEGON-estet terveznek; szeptember, október és november végén láthatóak a sorozat további darabjai.

Forrás: MTI, a fotók Dobó László felvételei

Kapcsolódó anyagok:

A május 24-i est a Katona József Színház honlapján:

http://www.katonajozsefszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=39946&catid=5&Itemid=4

Jegyvásárlás:

http://katona.jegy.hu/auditwiev.php?eid=190603&aid=8&vid=5

Az első két estről megjelent élménybeszámolók jól érzékeltetik a Kettőspont hangulatát, az alábbi linkeken a sorozat korábbi részeiről olvashatnak:

Hangszer és Zene – Domonkos Máté írása az első, márc. 29-i estről, Dobó László néhány, a próbán készült fotójával:

http://www.hzo.hu/cikk/kettospont-a-jelen-megidezese

Népszava – az ápr. 5-i lapban Balogh Gyula jegyzete a márc. 29-i estről: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=537317

Három írás az április 19-i Kettőspont – AEGON-estről:

Ekultura.hu, Hegyi Zoltán írása:

http://www.ekultura.hu/latnivalo/egyeb/cikk/2012-04-23+19%3A00%3A00/beszamolo-kettospont-katona-jozsef-szinhaz-2012-aprilis-19

Papiruszportál, Lehotka Gábor cikke: http://www.papiruszportal.hu/site/index.php?f=8&p=30&n=11932

Hangszer és Zene, Domonkos Máté véleménye:

http://www.hzo.hu/cikk/kettospont-jatekosan

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top