Archív

Gondolat-jel 2012. május 20. Kossuth adó 11.05-11.58

A bólogató kutya nem harap, csak a kátyút jelzi. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a szellemi szabadság kockázatait igyekszik számba venni. Minden gondolat nélkülözhetetlen. A legpontosabban azokat kell megértenünk, amelyekkel nem tudunk, vagy nem akarunk azonosulni. Érveink csak akkor bírnak kellő súllyal, ha a mérleget nem manipuláljuk, s másnak sem engedjük, hogy hozzápiszkáljon. Függőségeinken csak magunk lazíthatunk, bár akadnak, amelyekhez ragaszkodnunk kell. Szüleink, tanáraink, emlékezetes barátaink, pótolhatatlan olvasmányaink.

Antall – Salamon Konrád – Tisza és Károlyi szerepe …………………………………. 07,50

A történelmi örökség nem végrendelet kérdése. Minden ránk marad, a győzelem éppúgy, mint a verség. Nincs válogatott múlt, mi csak az összes művek és cselekedetek ismeretében mérlegelhetünk. Ráadásul az újabb, és újabb forrásokat föltárva, a tényeket ismét, és ismét szemügyre véve. Tehát nem Tisza vagy Károlyi, hanem Tisza István és Károlyi Mihály.

Csepcsányi Éva – Dolhai Lajos és a dogmatika tanítása ……………………………… 07,33

A kolostori magányban folyó oktatásról, szellemi munkáról a világi állam puhának aligha nevezhető diktatúrája igyekezett nem tudomást venni. Ezért az egri Hittudományi Főiskola Érseki Papnevelő intézetében úgy mozgunk, hogy a több száz éves falak és a több ezer éves hit sajátos áhítatát a tudomány racionalitásával igyekeztünk oldani.

Antall – Medvigy Endre Szabó Dezső életműve ……………………………………….. 07,32

A tehetség ellentmondásos. Sokszor önmagával is folyamatos konfliktusban él az, akit képességei tesznek nyugtalanná és esetenként elviselhetetlenné. Szabó Dezső életművének éppúgy vannak remekműként mutatkozó fejezetei, mint kétségeket keltő motívumai. A jelentős gondolkodóknak a tévedései is jelentősek, s a pályakép szellemi kanyarulatait csak az érzi következetesnek, aki bejárta. Csak egyet nem tehetünk, hogy nem beszélünk róla és nem olvassuk.

Vasváry Annamária – Pataki András és Vojnits Attila a Syriusról …………………. 07,20

Fischer Ádám Frank Zappával kezdte egyik koncertjét, így én is büszke lehetek – Mozart élményeim mellett -, hogy életemben egyszer egy élő Syrius koncert kisszámú közönségének része lehettem. A jazz-rock érzelmi töltése, improvizatív gazdagsága éppúgy elvarázsolt, mint intellektuális tartalékai. Május 25. MÜPA.

Antall – Pál Ferenc a portugál Afrika, Angola irodalmáról ………………..……..… 07,31

A távolság becsap. Pedig Afrika történetében Európa kezdődik és folytatódik. Pál Ferenc az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára persze csak a közelebbi történelem és egy frissen megjelent antológia kapcsán visz el minket Angola földjére. Az Álomvadászok című antológia, egy kis afrikai történelmi utazásra is késztet bennünket.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Farkas Szilvia és Soós Zoltán.

Műsorunkban Marcus Miller felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top