Archív

Felelés Darth Vader-ből

vader

Mona néni azon a reggelen rémülten riadt fel mobilja birodalmi indulójára. – [NógiMesék – Nógrádi Gábor (Nógi) meséje]

Mona néni azon a reggelen rémülten riadt fel mobilja birodalmi indulójára. Ezt a dallamot állított be este ébresztőnek, hogy el ne felejtse, milyen nap következik.

„Ma Star Wars-óra lesz! – suttogta. – Úristen!! Még át kell néznem… Hogy is van..? Darth Vader eredeti neve Palapine Skywalker volt… Nem, nem! Anakin! Anakin Skywalker! Palapine a sötét erő… Vagyis még nem sötét, csak később lesz az, amikor kiderül, hogy ő a Darth Sidous, akit Anakin megment, bár nem akarta… Hogy is van ez?”

Ha valaki a totál műveletetlen felnőtt olvasók közül nem értené, történetünk egy olyan napon játszódik, amikor az iskolában a tanárok ülnek a diákok helyén, és egy-egy gyerek a tanár. A mi iskolánkban, Pusmányban, itt a Tisza mellett ugyanis az egyik héten így van, a másik héten meg úgy. Vagyis az egyik héten a diákok tanítják tanáraikat, a másik héten pedig, ahogy általában szokás: a tanárok okítanak. A kísérletet az Európai Unió engedélyezte. Ha sikeres lesz, akkor minden uniós országba bevezetik kötelező érvénnyel.

Mona néninek, azaz Lipóczi Gézáné matektanárnak két kettese és két hármasa volt Star Wars-ból. Biztos lehetett benne, hogy Béni tanár úr kihívja, mert közeledett az év vége, és még nem dőlt el, hogy kettes vagy hármas lesz-e Star Wars-ból.

Sulinkban Patai Béni a Star Wars-tanár, és nála nem volt kegyelem. Úgy osztogatta az egyeseket meg a ketteseket a tanári kar tagjainak, mint télapó a csokis csomagot. Igaz, hogy csak tizenegy éves volt, de már beválasztották a Tudományos Akadémia tagjai közé „Hogyan működik az Erő a Sötét Oldalon?” című dolgozatáért.

Mona néni megérzése jó volt. Béni tanár úr alighogy beszáguldott az osztályba a rollerén, ahogy szokott, már csattant is a hangja:

– Na, mi van pupákok? Mit sunnyogtok? Halljam, mi volt mára feladva?

A tanárok megpróbáltak Miki egérré válni és eltűnni az asztaluk mögött. Ilyenkor jobb nem jelentkezni, mert az igyekvőből könnyen felelő lehet. Csak a diri, doktor Pók Lipót, a stréber nyújtózkodott.

– Darth Vader, tanár úr! Kimenjek felelni?

– Nem – mondta Béni. – A te jegyedet már lezártam. – És kinyitotta a naplót. – Na, nézzük csak, kinek kell még javítani?

Mona néninek kiszáradt a torka. Fejében zsongtak a nevek, a szavak: Anakin, Kenobi, Luke, Mace Windu, Leia, Palapine… Vagy Palacsinta? Uram, atyám! Hogy lehet ezt megjegyezni?

– Lipócziné! – csattant a tanár úr hangja. – Gondolom, javítani szeretne… Két kettese meg két hármasa van… Vagy megelégszik a kettessel, tanárnő?

– Inkább felelnék –nyöszörgött Mona néni, és kitámolygott.

– Örülök, hogy ilyen lelkes – mondta Béni. – Csak kicsit frissebben, ha kérhetem. Úgy vánszorog, mint reumás tehén a rétre.

Az osztály persze szolgai röhögéssel jutalmazta a tanár úr halvány humorát, amint szokás.

– Na, tessék, kérem – mondta Béni. – A téma: Darth Vader.

Mona néni megigazított a haját, aztán belekezdett.

– Darth Vadert eredetileg nem Darth Vadernek hívták… Mielőtt Darth Vader lett, Anakin volt… Vagyis Anakin Skywalker. Csak később lett Darth Vader… Úgy lett… Úgy lett, hogy Palapine… Aki nem Palapine volt, hanem Szidolos nagyúr… De ezt csak Darth Vader tudta… Vagyis Anakin…

Mona néni elhallgatott. Az előbb még értette, hogy ki volt Anakin, és ki volt Palapine (vagy Palacsin?), de most minden összekeveredett a fejében.

– Nos?! – dobolt az ujjával idegesen Béni. – Készültünk vagy nem készültünk, tanárnő?

– Készültem! – hadarta Mona néni. – Igen, tanár úr, én készültem… Csak nem értem világosan, hogy miért került a sötét oldalra… Mármint az Anakin miért került… Szóval, hogy miért vágta le a másik jedi karját, akinek megmondta, hogy a Pala… Pata… Palta…

Béni tanár úr az osztály felé kapta a fejét, és az asztalra csapott.

– Dudás! – szólította meg az iskola tesitanárát. – Ha még egyszer súgsz, már hozhatod is az üzenőfüzetedet. – Ezzel visszafordult a felelőhöz. – Mona néni pedig jövőre megtanulja Palpatine nevét, és akkor jobb jegyet is kaphat kettesnél. Viszontlátásra!

Mona néni szemében könnyek jelentek meg, miközben visszavánszorgott a padjába.

Dudás, aki titokban szerelmes volt Mona nénibe, de reménytelenül, mert négy gyereke volt az első házasságából, és három a másodikból, odahajolt a tanárnőhöz, hogy megvigasztalja, de Béni tanár úr észrevette.

– Dudás! Betelt a pohár! Úgy látszik, neked a szép szó nem használ. Holnapra küldd be anyádat!

Kint sütött a nap, csiripeltek a verebek, és dolgoztak a méhecskék.

Mona néni kinézett az ablakon, és arra gondolt, hogy május lehetne a legszebb hónap.

A legszebb lehetne, ha Darth Vader megdöglene végre a Palacsintával együtt, vagy hogy hívják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top