Archív

Emlékkonferenciát tartanak Václav Havel tiszteletére

A hatalomnélküliek hatalma – Havel polgártárs címmel emlékkonferenciát szervez az Ökopolisz Alapítvány május 23-án, szerdán az ELTE Társadalomtudományi Karának konferenciatermében.

Az emlékkonferencia amellett, hogy a tavaly decemberben elhunyt Václav Havel sokrétű tevékenységét, életútját mutatja be a hallgatóságnak, kötetlen fórumként ad terepet politikai közelmúltunk és jelenünk értékeléséhez, jobb megértéséhez is – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A dokumentum kitér arra is, hogy a konferencia fővédnökségét Göncz Árpád volt köztársasági elnök vállalta el, aki üzenetet is küld a résztvevőknek.

Rudolf Chmel, Havel első budapesti nagykövete, a későbbi szlovák miniszterelnök-helyettes személyes élményeiről, míg Martin C. Putna, Havel egyik cseh életrajzírója az elnök szellemiségéről, a hithez, valláshoz, spiritualitáshoz való kapcsolatáról mesél. A rendezvényen részt vesz Havel egyik legfontosabb műfordítója, Bojtár Endre és Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész is – ismertették a szervezők a programot.

A rendezvényen mutatja be a pozsonyi székhelyű Kalligram Kiadó A szabadság igézete című, Havel beszédeiből és esszéiből készített kötetet, a kiadó vezetője, Szigeti László pedig előadást tart a politikus-íróról.

Az előadások mellett levetítik Jan Novák Havel polgártárs nyaralni megy című dokumentumfilmjét, a konferenciára a rendező is ellátogat. A tervek szerint az előadásokat egy laza hangulatú sörözés zárja.

A szervezők az MTI-t arról is tájékoztatták, hogy a konferencián aláírásgyűjtést kezdeményeznek, hogy Václav Havelről egy budapesti közteret nevezzenek el. Emlékeztettek arra, hogy áprilisban a Lehet Más a Politika (LMP) fővárosi képviselői kezdeményezték: a politikus-írót budapesti posztumusz díszpolgári címmel tüntessék ki, ám a fővárosi közgyűlés a kezdeményezést nem támogatta.

A konferenciát az LMP fővárosi frakciójának és oktatási bizottságának tagjai és az Ökopolisz Alapítvány kezdeményezte, a rendezvény a Friedrich Ebert Alapítvány és a budapesti Cseh Centrum támogatásával jön létre.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top