Archív

Polcz Alaine regényéről ír a Neue Zürcher Zeitung

polcz alaine

Polcz Alaine Asszony a fronton című, németül idén tavasszal megjelent regényét méltatta a Neue Zürcher Zeitung keddi nemzetközi kiadása.

Az írónő tömör pátosszal és lakonikus iróniával ábrázolja a rémületet, összefonódik egymással személyes sorscsapás és világtörténelmi tragédia – írta a magyarul 1991-ben megjelent önéletrajzi ihletésű regényről a tekintélyes svájci napilap. A cikkíró, Andreas Breitenstein a regényt „mellbevágóként” jellemzi, Polcz Alaine-t „élesszemű (ön-)megfigyelőként” és kommentátorként méltatja.

„Lélegzet-visszafojtva követjük a gonosz történéseket, és egyúttal olyan mélységélességben látjuk azokat, amelyet a dolgokat egyszerre közvetlen közelből átélő és egyben messze felettük álló mesélő sztereoszkopikus látásmódja tesz lehetővé” – fogalmazott a kritikus a cselekmény részletes ismertetése mellett.

Az írónő szerényen „a világtörténelem falára festett magánfreskónak” nevezte a regényt, az Asszony a fronton azonban sokkal több ennél, korszakos jelentőségű dokumentum a tisztességről és emberiességről, amilyet az ember csak ritkán talál – írta a NZZ a regényről, amely egy fiatal, 19 éves feleség második világháború alatt játszódó történetét beszéli el.

Miután számos nyelvre lefordították, most „megdöbbentő késéssel” németül is olvasható, Korniczer László ragyogó fordításában – állapította meg az NZZ.

Az Asszony a fronton a berlini Suhrkamp kiadó gondozásában jelent meg.

MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top