Archív

Megnyílt a XIV. Táblaképfestészeti Biennále Szegeden

Bikcsi Daniela Nagy Hatszögletű medence

Az ország festészetének javával találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a XIV. Táblaképfestészeti Biennáléra, amely május 18-tól látható a szegedi Reök-palotában.

A biennále a hazai festészet átfogóan magas színvonalú bemutató seregszemléje – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Matits Ferenc művészettörténész.

A zsűrizésben részt vett szakember közölte: részben annak köszönhető, hogy erős, kvalitásokban bővelkedő anyagot sikerült összeállítani, hogy a szabad beadásos tárlatra a végül bemutatott 140 alkotásnál csaknem négyszer több mű érkezett.

Joseph Kádár TérgeometriaA stilárisan is sokszínű biennálén figuratív és nonfiguratív alkotások ugyanúgy megjelennek, mint a lírai absztrakt vagy a hiperrealista művek. A kiállítók között hét Kossuth-díjas művész is szerepel: Aknay János, Fajó János, Fehér László, Földi Péter, Keserü Ilona, Kovács Péter és Nádler István.

A július 15-ig látogatható tárlat vendégei a Reök-palotában a korábbi években önálló kiállítással bemutatkozó művészek közül megtekinthetik többek között Szüts Miklós, feLugossy László, Joseph Kádár, ef Zámbó István és Vojnich Erzsébet alkotásait. A szegedi művészek közül a munkásságukkal már méltán nagy hírnévre szert tett festők képviseltetik magukat a biennálén, így többek közt Henn László András, Pataki Ferenc, Aranyi Sándor és Sejben Lajos.

A tárlat fődíját Joseph Kádár festőművész vehette át Térgeometria című alkotásáért, a szegedi önkormányzat díját Király Gábor kapta meg Téli kert című művéért. Különdíjas lett Lányi Adrienn, Halmi-Horváth István, Fischer Balázs, Ágoston Lóránt, Kalocsai Enikő, Komlódi Judit és Fürjesi Csaba.

Forrás: MTI, fotó: Kelemen Zoltán Gergely

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top