Archív

Nem pap, rabszolga feküdt a szarkofágban

DSC06187

Újabb ókori egyiptomi múmiát sikerült azonosítani olasz régészek és orvosok együttműködésével.

Nem minden múmia az, aminek tűnik – kommentálták az olasz újságok a Mummy Projekt újabb eredményét. A milánói Fatebenefratelli kórház három évvel ezelőtt csatlakozott a nemzetközi ókortudományi projekthez és az olaszországi múzeumokban őrzött múmiákat igyekszik azonosítani.

A legutolsó vizsgálatot az 1903 óta a piemonti Asti régészeti múzeumában őrzött egyiptomi múmián végezték. Szarkofágja alapján a régészek a múmiát eddig egy pappal azonosították, aki Krisztus előtt 945-715 között élt.

A computer tomográf vizsgálat azonban a Krisztus előtti 400-100 közötti időszakra datálta a szarkofágban elhelyezett tetemet. Ezt a kronológiát erősítette meg a múmiát fedő gyolcs és a holttest merevítéséhez használt bambusz életkora is.

A múmia három dimenziós rekonstrukciója szerint egy az ókorban rendkívül magasnak számító, százhetvenhárom centiméteres, hetvenkilós férfiről van szó. Negyvenéves korában természetes halállal halt meg. Végtagjai alapján arra következtettek, hogy megterhelő fizikai munkát végzett, valószínűleg súlyos köveket cipelt.

Azt még a modern technológia sem tudta feltárni, hogyan került egy jóval korábban elhunyt pap szarkofágjába.

Fotó: P. Sz., forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top