Archív

Megjelent Wislawa Szymborska posztumusz kötete

Szymborska

Az Elég (Wystarczy) című kötet több mint tíz korábban publikált verse mellett befejezetlen írásait és kéziratainak fakszimile kiadását is tartalmazza.

Michal Rusinek, a költőnő titkára még Szymborskától tudta, hogy több „elkezdett, de be nem fejezett, illetve befejezett, de el nem kezdett” verset tartogat. A kéziratokat halála után találta meg lakásán, ami annyiban értékes felfedezés, hogy a korábbi alkotások kézzel vagy gépen írt, javítandó változatainak nagy részét Szymborska megsemmisítette: csak huszonegy darabot őriz a krakkói Jagelló Egyetem könyvtára és legfeljebb néhány példány lehet magánszemélyek kezében.

Ryszard Krynicki, a könyv kiadója a Gazeta Wyborcza című napilapnak adott interjújában elmondta, hogy érezhető a befejezetlen alkotások „félkész” mivolta, mert „nincs bennük az a Szymborska-féle hangzás, az az egyedi frázis, amelyről még névtelenül is felismerhető lenne a szerző”. Egyes versekből például szerinte hiányzik az utolsó sor vagy annak megszerkesztése.

Kiemeli, hogy valójából nem tudható és sosem tudjuk meg, hogyan írta verseit, mert ami fennmaradt, az nem egy klasszikus költői notesz, hanem laza jegyzetek tömbje. Ennek ellenére szerinte összhangban vannak egymással és egy hatalmas időszakot fűznek össze: a neandervölgyi ember halálától az emberiség kihalásáig.

Szymborska barátait meglepte, hogy még élete vége felé is visszatért a régi kommunista múltjához, amelyet fel akart számolni. Krynicki szerint a jegyzetek között akadt néhány részlet, amelyekből világosan kitűnik, hogy nagyon gyötörte őt saját múltja.

A költő az 1950-es években egyebek közt Sztálint magasztaló verseket is írt, de idővel kiábrándult és kilépett a pártból. Ezután az ellenzéket támogatta, a független irodalmi és történelmi előadások szervezésében is részt vett.

A februárban elhunyt Szymborska 1996-ban kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Halála után Lengyelországban több kötetét újra kiadták és ősszel jelenik meg a posztumusz kiadvány CD-vel bővített változata, amelyen a szerző által kedvelt színésznő, Anna Polony adja elő a verseket.

Magyarországon a Csodák vására (1988) és a Kilátás porszemmel (1997) című önálló verseskötetei láttak napvilágot, és további egyik kötetének anyagát a Nők, kezdőknek és haladóknak (2003) című antológiában publikálták.

Forrás: MTI, Fotó: AFP/GETTY

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top