Archív

Rekordszámú könyv Csehországban

Összesen 18985 könyvet adtak a tavaly Csehországban – közölte pénteken a cseh nemzeti könyvtár, amely 1993 óta jegyzi a kiadott könyvcímeket.

Kétéves csökkenés után ez éves szinten 11 százalékos növekedést jelent. A statisztika nem tartalmazza az elektronikus könyveket.

A könyvmegjelenések mintegy felét az állami intézmények által megjelentetett címek jelentik, amelyek azonban könyvesboltokban nem kaphatóak. A könyvkiadás minőségét a számok szintén nem jelzik. A címek egyre növekvő száma a nemzeti könyvtár szerint azt mutatja, hogy a kiadók gazdasági okok miatt előnyben részesítik az alacsony példányszámokat. Siker esetén azonban rövid időn belül piacra kerül az utánnyomás.

Mindezek ellenére tavaly 5174 szépirodalmi mű jelent meg, ami jelentősen meghaladja a 2010-es 4477 ilyen könyvcímet. A gyermekeknek szóló könyvek száma ugyanazon idő alatt 1336-ról 1569-re emelkedett. A szépirodalom a könyvkiadás 27, a gyermekirodalom pedig nyolc százalékát alkotta.

Tavaly 1982 könyvkiadó volt aktív Csehországban. A könyvkiadók száma lényegesen nem változik az utóbbi években, száznál több könyvet azonban csak 21 könyvkiadó és 16 állami intézmény, illetve egyetem adott ki. Csehországban összesen több mint ötezer könyvkiadó van bejegyezve, több mint felük tavaly egyetlen könyvet sem adott ki.

A legnagyobb könyvkiadónak az Albatros Media (760 cím), Euromedia Group (481) és a Grada Publishing (401) számít. Az elektronikus könyvek száma egyelőre alacsony. Tavaly a kiadott könyvek mindössze 0,03 százalékát alkották, az idén ez az arány 0,5 százalékra emelkedhet.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top