Archív

Petőfi és a gasztronómiai irodalom tarolt az aukción

wine1

Igazi sikert hoztak a Petőfivel kapcsolatos tételek a Krisztina Antikvárium szombati aukcióján.

Ahogy azt sejteni lehetett, az első kiadásoknál is ritkább, különös értéket képviselő, három, röplapon megjelent Petőfi-versért sokan szálltak ringbe. A Nemzeti dal 1848. március 15-i, első napi kiadását, valamint a megjelenésekor (1848. március 27. és 30. között) országos felháborodással fogadott A királyokhoz és (az 1849. június 1. és 10. közötti) A honvéd című költemények első közlését 500 ezer forintról indították, és 950 ezer forinton (jutalékkal egymillió fölött) ütötték le egy telefonos vevőnek. Ő vitte el Petőfi első, önálló kötetben megjelent versgyűjteményének, a Szerelem gyöngyeinek 1845-ös első kiadását is, 360 ezer forintos kikiáltási áron. A hatkötetes, 1892-es Petőfi összes művei több mint dupláján, 130 ezer forinton ért célba.

A pannóniai borokat is dicsérő antik könyv, Naucratis Athenaeos évszázadokig kéziratban őrzött Bölcsek lakomája az ókori világ egyik legfontosabb kultúrtörténeti-gasztronómiai forrása. Az 1556-os első latin nyelvű kiadásért 300 ezer forintról indult a licit, és meg sem állt 950 ezer forintig.

A magyar szakácskönyv-irodalom első illusztrált és legszebbnek tartott darabja, Anton Hüppmann Elegáns ínyes című receptkönyve 200 ezer forintot ért meg egy gyűjtőnek. Hozzá került a védetté nyilvánított másik rendkívül népszerű gasztronómiai mű, Czifray István magyar nemzeti szakácskönyve, 160 ezer forintért.

Buda és Pest 1737-es látképe Mikoviny(i) Sámuel és Andreas Schmutzer metszete, amely Bél Mátyás Az új Magyarország történeti-földrajzi ismertetése című művének 3. kötetéből való, 360 ezer forinton kelt el.

Három Széchenyi István-mű szerepelt az aukción. A Néhány szó a’ lóverseny körül 1839-es első, német nyelvű kiadása, valamint a Javaslat a magyar közlekedési ügy rendezésérül első, 1848-as pozsonyi kiadása egyaránt 100 ezer forintról indult, és 120, illetve 170 ezer forinton ütötték le. Míg a szerző első, nyomtatásban megjelent könyve, a „Lovakrul” 220 ezer forintról 380 ezerig bírta.

Werbőczy István 1611-es kiadású Hármaskönyve, a hozzákötött törvényeket, ítéleteket és rendtartásokat tartalmazó kötettel szintén 380 ezer forintért talált gazdára. Az 1701-ben Kolozsváron megjelentetett Verböczi (sic!) István Törvény Könyvének Compendiuma (tömörített kivonata) 130 ezer forintra jutott.

Sokat adtak a magyar irodalom jeles mestereinek első kiadású, dedikált köteteiért, Arany Jánostól a Nagyidai czigányok hőskölteményt 110 ezer forintért vették meg. A népszerű Krúdy Gyula-regény, A vörös postakocsi első kiadása Beöthy Lászlónak szóló ajánlással 140 ezer forintot ért. Karinthy Frigyes, Szerb Antal, Tersánszky Józsi Jenő, Gyulai Pál kötetek is közelítették a 100 ezer forintot.

Az aukció igen jó elkelési aránnyal végzett, 550 tételből mindössze 110 maradt vissza. És huszonháromszor koppant a kalapács 100 ezer forint fölött. Az anyag nagy része pedig két-háromszoros vagy ennél magasabb licitet ért meg.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top