Archív

Gondolat-jel 2012. május 12. Kossuth adó 11.05-11.58

Nekünk kell koncentrálni a világra, hogy ne minket koncentráljanak. A Magyar Rádió kulturális hetilapja az életünkbe beavatkozó vállalatirányítási elgondolások csapdáit igyekszik elkerülni. A személyiség, a közösség, a szakma önállósága a legerősebb szellemi tartalék, többek között ezért nincs értelme az alkotóműhelyeket körzetesíteni. Amit nyerünk a szerkezeten, pont annyit veszítünk az embereken körzetesíteni. Amit nyerünk a szerkezeten, pont annyit veszítünk az embereken. Vagy többet. A minőségi értelmiségi nem lehet híve a centralizált világnak, mert éppen karakterét, sajátos világlátását, eredetiségét kellene föladnia.

Antall – Tóth István beregszászi főkonzul és a büntetőszázad …………………….… 07,35

Kicsit késett a hatvannyolcas nemzedék a Szovjet birodalomban, de a büntetésről nem maradt le. Kárpátalján Fodó Sándor és Kovács Vilmos fiatal egyetemistákból, középiskolákból összeálló köre azt hitte, hogy amit eltűrnek Magyarországon, azt elviselik Kárpátalján is. Kétezer ember által aláírt „kartájuk” elég lett volna Szibériához is, de maradt nekik az egyetemi padsorokból kirángató katonaság.

Gergó Judit – Fűzfa Balázs és Básthy Béla Ottlik Gézáról ………………………..…06,35

A regényirodalmat mindenekfelett sokra tartó kritika és a szélesebb olvasóközönség is zavarba jöhet, amikor Ottlik Géza életművének terjedelme felől tájékozódik. Hiszen még a kulcsregény sem nyit minden zárat. Csetteghetünk tanácstalanul, hogy a mű élvezeti értéke, vagy nemzedékek gondolkodását formáló hatása nagyobb.

Antall – Bánáti László és az erdészet túlélő kultúrája ……………………….………. 07,54

Egy egész egyetem együtt ment át a határon 1956-ban. Az erdészeti kar legalábbis Soprontól Kanadáig vonult zárt rendben, zavarba ejtve ezzel a befogadó országok hatóságait is. Úgy tűnik ez a szakma ugyanilyen megbonthatatlanul vonult át a rendszerváltáson is. Az erdészek sikerét az is mutatja, hogy a magyar erdőállomány jelentősen nőtt az elmúlt évszázadhoz képest. S ettől a vadgazdálkodás sem maradt el.

Rádóczy Jusztina – Bánky József zeneszerző és zongoraművész ……………………. 07,38

Egy lakás vitte Pécsre, ahol otthonra talált. Európa szerte ismert koncertező zongoraművész, jelentős zeneszerző, aki egy pillanatra sem tudott lemondani a pedagógiai munkáságáról. A mai napig, túl a nyolcvanon is, tanít Bánky József. A kilencvenes években készült lemezfelvételén Debussy és Liszt darabokat rögzített vele a Radioton kiadó.

Antall – Mara Kinga festészeti fordulata a Forrás galériában ……………………….07,02

Főiskolai évek utáni megszólalása még a mester Nagy Gábor festőművész gondolkodásmódját idézte. Félreértés ne essék nem képi világában, hanem látásmódjában. Mara Kinga már akkor is meggyőző festőisége, mívessége, igényessége most olyan fordulatot vett, hogy a Forrás galériában megrendezett kiállítása szinte meghökkenti a szemlélőt.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Farkas Szilvia és Rozbora Zoltán

Műsorunkban a Bacsó Kristóf Quartett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top